Nieuwe vissteiger Wilhelminapark gaat voorzien in behoefte

DELFZIJL - In het Koningin Wilhelminapark in Delfzijl zijn er veel ontwikkelingen gaande. Momenteel staat de realisatie van een visstek hoog op de agenda.

Het barst van de activiteiten in het park. Waar een paar weken terug de komst van een fitnesstuin werd aangekondigd, kunnen nu ook de plannen voor het visstek uit de doeken worden gedaan. „De voorbereidingen hebben ons een jaar gekost,” vertelt Poul Bras van het Wijkplatform Over de Gracht Scheepvaartsbuurt. „Sinds juni zijn we met een klein groepje bezig om een visstek te krijgen in het park.”

Het idee is afkomstig van Evert Kluter en Folkert Deise. „We hebben jaren bewoners van verpleeghuis Solwerd begeleid die graag wilden gaan vissen,”vertelt Deise. „Het verpleeghuis had een eigen vijver en daar was ook een vissteiger bij. Toen het verpleeghuis sloot, zijn verschillende bewoners verhuisd naar onder meer het Woonzorgcentrum Van Julsingha. We hebben het contact gehouden met de bewoners en regelmatig kwam de vraag of we binnenkort gingen vissen. Dat was lastig, omdat er in de nabije omgeving geen vissteiger voor mensen in een rolstoel te vinden was. We zijn toen met het wijkplatform en de gemeente om de tafel gaan zitten om hier een oplossing voor te vinden. Het wijkplatform keek positief tegen de vissteiger aan. Het is een mooie aanvulling om generaties dichter bij elkaar te brengen.”

„Vissen is niet alleen een sport voor ouderen,” weet Kluter. „Er zijn veel jongeren die vissen. Alleen vissen die niet in verenigingsverband. Daar vindt je vooral ouderen. Wat wij willen is dat er een vissteiger komt voor mensen met een beperking. Dus mensen die zijn aangewezen op een rolstoel. Dat houdt niet in dat de vissteiger voor anderen niet toegankelijk is.”

„Voor het vissen in het Wilhelminapark is wel een visakte nodig,” vult Bras aan. „Vanzelfsprekend mag er geen vis mee naar huis genomen worden. Doordat het Parkhoeske dichtbij gelegen is, is er toezicht. Het mooie is dat de vissteiger past in de natuurlijke omgeving. Die krijgt dezelfde kleur als het pad. Omdat er mensen met een rolstoel komen vissen, heeft het bouwwerk een grote afmeting. De steiger is 20 meter lang en 4 meter breed. Er kunnen dan ook veel mensen tegelijkertijd vissen.”

„Ik ben niet bang dat het karakter van het park verandert,” vervolgt Bras. „In de vijver zit vis, maar voor de fanatieke visser zijn er dichtbij andere en betere plekken met meer vis. Het is de bedoeling dat we dit najaar gaan beginnen met de uitvoering.”