Thriller Lilian Schneider speelt in Appingedam

APPINGEDAM - Een lijk bij de muziekkoepel achter de Nicolaïkerk. Dan verdwijnt er ook nog eens iemand. Wie zit erachter? Het zorgt voor angst en onrust in Appingedam. De aardbevingsproblematiek wordt zelfs naar de achtergrond verdreven. Dat is het uitgangspunt van de nieuwe thriller van Lilian Schneider: Een wreed voorjaar.

Nadat haar eerste thriller uit 2014, Aquamarijn, zich afspeelde in de stad Groningen, heeft ze er nu voor gekozen haar woonplaats Appingedam als decor te kiezen. “Appingedam is daar eigenlijk heel mooi en geschikt voor,” heeft Schneider ondervonden. “Het is allemaal heel herkenbaar voor mensen uit Appingedam en de regio. De personages wonen allemaal in Appingedam en veel plekken en straten komen voorbij. Ik zit er zelfs al over te denken om er een stadswandeling aan te wijden.”

Schneider, die sinds enige tijd in het centrum van de Fivelstad woont, vindt het kort na het schrijven van dit boek een beetje lastig om door haar woonplaats te lopen. “Ik kan bijna niet meer normaal kijken. Wat ik heb bedacht, wordt soms echt. Dan zie ik een motorrijder voorbij komen en denk: Hé, dat is Jan-Willem uit het boek. Dat is een beetje het nadeel van schrijven, fictie en werkelijkheid lopen op een gegeven moment door elkaar.”

Voordeel van het situeren van de thriller in haar eigen woonomgeving is wel dat ze elke heg en steg kent en zich de omgeving makkelijk voor ogen kan halen. Zelfs haar ‘stamcafé’ Hof van Daam komt in het boek voor. De presentatie van het boek is op zondag 2 september ook in Hof van Daam, maar eerst wordt er om 15.00 uur verzameld bij de muziekkoepel, de plek van het lijk.

De auteur is een beetje een laatbloeier in het schrijversvak. “Pas op mijn 44e ben ik er heel serieus mee aan de slag gegaan. Toen vond ik er pas de tijd en de rust voor. Ik ben begonnen met korte verhalen en deed mee aan schrijfwedstrijden, waarbij ik wel eens in de prijzen viel. Het eerste echte boek was De naakte waarheid, waarin ik met drie andere schrijfsters ervaringsverhalen van vrouwen met kanker heb geschreven. In 2014 volgde mijn echte debuut met de thriller Aquamarijn.”

Dat boek werd goed ontvangen en ook redelijk goed verkocht. “Ik kreeg zowel positieve als negatieve kritiek. Dat deed soms een beetje zeer, maar de opbouwende kritiek heb ik toch ter harte genomen. Ik heb ook van lezers veel reacties op Aquamarijn mogen ontvangen. Sommigen hadden wat moeite met het plot, dat een beetje een open karakter heeft. Mensen willen toch graag weten of die man op het eind nou wel of niet fout was. Dat heb ik een beetje in het midden gelaten. Ik vond het stiekem ook wel grappig dat mensen daar over vielen. Misschien kom ik er in een vervolg nog eens op terug.”

Een vervolg op Een wreed voorjaar komt er zeker, weet Schneider. “Ik word zelf heel blij van dit boek. En met de hoofdpersoon Lena Schier kan ik verder. Ik vind het ook gewoon fijn om haar terug te laten komen. Ze komt in Een wreed voorjaar vanuit Amsterdam terug naar Appingedam om een sabbatical te nemen van haar werk als bedrijfsrechercheur. In een volgend boek begint ze een detectivebureau in Appingedam. Tijdens het schrijven van Een wreed voorjaar heb ik veel ideeën voor een volgend boek opgedaan. Ik heb daar in dit boek al rekening mee gehouden.”

Een belangrijk kenmerk van het nieuwe boek is dat het uit vier verhaallijnen bestaat en meekijkt over vier schouders. “Je gaat ook echt met de dader mee,” legt Schneider uit. “De lezer krijgt het uit vier perspectieven te zien, van twee vrouwen en twee mannen. Er gebeuren hele erge dingen en op een gegeven moment verdenkt één van hen, psycholoog Joost, zelfs zijn eigen vrouw. Op de achtergrond voel je de sfeer in de plaats: Loopt er een moordenaar rond in ons stadje...”