Angela Cona, operazangeres uit Usquert

USQUERT - Er wordt zondag 9 september in de Petrus en Pauluskerk een beroemdheid uit Usquert herdacht met het muziekstuk Angela Cona. Angela Cona is de artiestennaam van Engeline Westerhuis, die furore heeft gemaakt in Italië als operazangeres.

Engeline, geboren in 1891 in Usquert, was als boerendochter voorbestemd om te trouwen binnen haar milieu. Maar Engeline wil zangeres worden en weet haar ouders te overtuigen. Ze volgt een opleiding aan het Amsterdamsch Conservatorium, later volgt ze zanglessen bij de wereldberoemde operaster Gemma Belinzione. Gemma moedigt Engeline aan naar Italië te gaan, omdat haar lichte sopraan uitermate geschikt is voor de Italiaanse opera.

Onder de artiestennaam Angela Cona zingt ze dragende rollen in bekende Italiaanse opera’s zoals Gilda in Rigoletto van Verdi en Rosina in de Barbier van Sevilla van Rossini. De Italianen beschouwen haar als ‘ora è nostra’ (u bent een van ons).

Zangeres Roelien van Wageningen, pianiste Loes van Ras en verteller Wiebe Pietersma brengen een programma ter ere van Angela Cona. Ze spelen en zingen repertoire dat zij zelf gezongen heeft, enkele liederen hebben in 1930 in Usquert geklonken ter gelegenheid van het 45-jarig huwelijk van haar ouders. Ze vertellen over haar leven, feit en fictie zullen elkaar afwisselen opdat ze niet een vergeten zangeres uit de vorige eeuw van het Hogeland blijft.

Er zijn twee voorstellingen om 13.30 en 15.30 uur. De entree is 5 euro. Reservering via reservering.monumentaalusquert@gmail.com. Deze uitvoering is onderdeel van Monumentaal Usquert www.monumentaalusquert.nl