Bie Daip klaar voor 17e editie

APPINGEDAM - Het bestuur van Internationaal Folk & Seasongfestival Bie Daip maakt zich op voor de 17e editie. Het Damster festival vindt dit jaar plaats van 24 tot en met 26 augustus.

“We zijn bezig om de laatste puntjes op de i te zetten,” vertelt voorzitter Meindert Harkema.. “De laatste vergadering hebben we net gehad en ook de vrijwilligers zijn geïnformeerd. We zijn er klaar voor. Het belooft weer een mooi feest te worden.”

“Over de kwaliteit van de groepen hebben we niks te klagen,” meent Hero Woldhuis. “Alle groepen zijn door ons gescout. Daar zijn we een heel jaar mee bezig. Er gaat veel tijd in zitten, maar het is geweldig om te doen. Zo weet je ook zeker dat je kwaliteit in huis haalt. De deelnemers komen graag naar Appingedam. Ze weten dat dit een opstap is naar grotere podia in het buitenland. Er komen dan ook groepen uit echt de hele wereld. De artiesten komen uit Europa, maar ook uit Canada, de Verenigde Staten. Zelfs Australië is vertegenwoordigd en dat is wel heel bijzonder. We zijn daar ook heel blij mee. Het halen van deze groepen is mogelijk door de sponsoren, o.a door de VSB maar ook door het EDR. Het EDR is een fonds die de samenwerking tussen Nederland en Duitsland promoot. Het doel is om de generaties te verbinden. Dat sluit goed aan bij ons doel. We willen graag een mix tussen ouder en jong publiek naar Appingedam trekken. Dat is ook een van de redenen waarom we een gevarieerd programma hebben. Er is voor de kinderen veel te doen in de vorm van kindervoorstellingen. Ook is er op het water genoeg te beleven met rondvaarten, flyboarden en de waterballen. De waterballen zijn nieuw dit jaar. Je kan in een bal lopend over water. Een hele leuke belevenis.”

“De samenwerking met het EDR is voor ons en de regio erg belangrijk en interessant, benadrukt Harkema. “Het gaat verder dan alleen geld ter beschikking stellen. Door het EDR wordt het contact tussen de Duitse stad Papenburg en Appingedam verbeterd en kunnen we meer voor de inwoners van beide plaatsen betekenen. Een voorbeeld hiervan is dat tijdens ons festival een bus vanuit Duitsland naar Appingedam vertrekt. Andersom kunnen mensen uit Appingedam met de bus naar Papenburg waar dan het Hafenfest gaande is. Ook bezoekt een koor uit Papenburg de Paasweide rondom beide evenementen, zodat ook de minder mobiele mens kan genieten van de muziek.”. Tijdens het evenement is er altijd ruimte gereserveerd voor bewoners van Damsterheerd.

“Bie Daip is dan ook een feest voor jong en oud,’ aldus Harkema. “Dat is ook te merken aan het bezoekersaantal dat al jaren hoog is. De schatting is dat de 45 duizend wel gehaald wordt. In de hele regio is dan ook geen hotelkamer meer vrij. Dat is goed voor iedereen. Het programma is ook zo samengesteld dat bijna iedereen hiervan kan profiteren. Er zijn activiteiten in het oude centrum in diverse historische gebouwen. Op zondag is er een koopzondag. Dat zorgt voor extra sfeer. Wat heel leuk is om te vermelden is het open podium voor kinderen in het Raadhuis. Stadshistoricus Henk Dijkstra verzorgt rondleidingen langs de diverse podia en verteld daarbij over de achtergrond. Op de zaterdagavond is het concert in de Nicolaikerk. We zijn vorig jaar begonnen om het interactiever te maken. Kortom: het publiek doet mee. Er wordt vaak gedacht dat men in de kerk heel stil moeten zitten luisteren en dat er bedeesde muziek moet worden gespeeld. Dat is niet meer van deze tijd. We hebben dit ook elders meegemaakt en het is zo mooi als grote groepen mensen samen zingen. We horen geregeld van buitenlandse bezoekers dat zij hun vakantie rondom het festival plannen. Daar doe je het voor. De samenwerking met de Gondelvaart is ook heel geslaagd. Dit is een mooie aanvulling en tevens mooi begin van het evenement. Vanuit Bie Daip varen er ook 3 groepen mee en je ziet dat mensen langer van Appingedam genieten. Na de Gondelvaart wordt door velen nog even een borrel gedronken in de diverse horeca gelegenheden, zodat het nog lang gezellig blijft.”

Het volledige programma is te vinden op de website www.biedaip.nl.