Fietsen, muziek, theater

OOSTERNIELAND - In het kader van “Adieu Eemsmond” laten ze zien waar kleine dorpen op het Hogeland groot in kunnen zijn. Het idee van een fietstocht waarbij de dorpsbewoners onderweg allerlei theater-acts, taferelen en sketches voorgeschoteld kregen, is uitgegroeid tot een fietstocht waarbij de verbinding met omliggende dorpen is gezocht. Het resultaat van de samenwerking van Oosternieland met Oudeschip, Oosteinde, Roodeschool en Oldenzijl is een fietstocht van 35 kilometer door deze dorpen. In ieder dorp kan men starten aan deze fietstocht en bij de startlocaties zorgen de dorpen voor een cultureel of muzikaal evenement. Dat varieert van een lokale band die optreedt tot een mogelijkheid voor de fietsers om op eenvoudige wijze een bijdrage te leveren aan een kunstwerk die een blijvende herinnering aan de gemeente Eemsmond achterlaat.

Toegankelijk

Om de route zoveel mogelijk voor iedereen toegankelijk te maken zijn er 4 (elektrische) golfkarretjes beschikbaar voor mensen die zelf niet meer kunnen fietsen. In ieder karretje kunnen 3 passagiers mee en die zullen een deel van het parcours volgen. De verzorgingstehuizen in Uithuizen en Uithuizermeeden zijn hiervoor rechtstreeks benaderd. Het gebruik van deze milieuvriendelijke vervoersmiddelen is gratis, maar vanwege een beperkte beschikbaarheid wordt men verzocht zich vooraf aan te melden. Vanaf het eerste idee heeft de organiserende Dorpsbelangen Oosternieland contact gezocht met Theatergroep Opnieuw uit Uithuizen. Na enkele creatieve en inspirerende overlegavonden groeide het idee uit tot wat het nu is en werd contact gezocht met de overige dorpen, welke op hun beurten ook weer met verrassende ideeën kwamen.

‘Opnieuw’ heeft de route uitgezet en zorgt voor de theatrale invulling tussen de dorpen. In het vlakke en weidse Hogeland zullen de fietsers onderweg diverse kleinschalige acts tegenkomen waarbij de omgeving zijn invloed zal laten gelden. “Verwacht het onverwachte” is zeker van toepassing op deze middag.

Aan het einde van de middag kunnen de deelnemers in Oosternieland meedoen aan een barbecue (waar wel kosten aan zijn verbonden) waarvoor men zich vooraf moet aanmelden. Voor wie de afstand van 35 kilometer te lang is worden er in de route ‘tussendoortjes’ voorgesteld die de route korter maken. Helaas zal men dan niet alle acts onderweg passeren. Om de tocht ook voor (oudere) mensen die minder mobiel zijn toegankelijk te maken wordt ook een creatieve oplossing gezocht. Meer info en de mogelijkheid voor het aanmelden voor zowel de golfkarren als de barbecue is te vinden op www.oosternieland.nl/fietstocht