Kom in de kooi tijdens Open Monumentendag

UITHUIZERMEEDEN - Altijd al eens een eendenkooi van binnen willen zien? Tijdens Open Monumentendag zaterdag 8 en zondag 9 september krijgen bezoekers de kans.

De eendenkooien maken deel uit van de cultuurhistorie van het hele waddengebied. De groene monumenten zijn niet alleen dragers van vele verhalen, maar ook beeldbepalende landschapselementen die als eilanden in het lage en lege waddenland liggen. Dankzij de verplichte rust in een eendenkooi, vastgelegd in het afpalingsrecht, kon de natuur zich er ongestoord ontwikkelen, waardoor bijzondere plekken zijn ontstaan, die plaats bieden aan specifieke flora en fauna.

Open kooi

Begin september wordt het grote Waddenfondsproject ‘Kongsi van de eendenkooi’ afgerond. Maar liefst 24 kooien werden de afgelopen jaren opgeknapt en toekomstbestendig gemaakt. Natuurmonumenten is trots dat ze de bezoekers de resultaten nu met Open Monumentendag 8 en 9 september kunnen laten zien. Ook in de Wytsemakooi in Uithuizermeeden staan boswachters van Natuurmonumenten klaar om bezoeekrs rond te leiden in de herstelde eendenkooi.

In Europa

Het thema van Open Monumentendag 2018 is ‘In Europa’. Met dit thema sluit Open Monumentendag aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Het waddengebied is een van de oudste en belangrijkste maritieme cultuurlandschappen van Europa. Men denkt vaak dat het er woest en ledig was, met arme bewoners op modderige terpen. Maar het waddengebied was een levendig gebied, waar de natuur juist kansen bood op een goed bestaan.

De eendenkooien, waarvan er ooit zeker 140 langs de Waddenzee lagen, werden gebouwd in een gebied rijk aan watervogels, op de trekroute bovendien van veel verschillende eendensoorten. De gerestaureerde kooien zijn overigens geen statische monumenten, maar worden nog steeds volop gebruikt: als vangkooi, excursiekooi of voor wetenschappelijk onderzoek. De Wytsemakooi in Uithuizermeeden fungeert sinds kort weer als excursiekooi.

Mee op excursie? Aanmelden kan via www.natuurmonumenten.nl. De excursie start om 10.00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. De excursie is gratis. Het adres is de Meneersweg in Uithuizermeeden.