Concert Ensemble Super Librum in de eigen kerk Marsum

APPINGEDAM - Zoals (bijna) ieder jaar organiseert Ensemble Super Librum ook nu weer een 'eigen' concert in het 'eigen' kerkje in Marsum, nabij Appingedam en wel zondag 16 september om 15.00 uur. Het concert wordt afgesloten met een hapje en een drankje De toegang is ook nu weer gratis maar een bijdrage in de onkosten wordt zeer op prijs gesteld.

Dit jaar wordt aan het concert medewerking verleend door Cristina Alís Raurich (Basel) en Jankees Braaksma (Groningen). Zij zijn te horen op Middeleeuws orgel, 13e, 14e 15e eeuwse portatieven en carillon. Ook vertelt Cristina geïllustreerd met afbeeldingen, over haar onderzoek naar middeleeuwse orgels van de 12e - 14e eeuw. Christina en Jankees omlijsten het geheel met improvisaties op de orgels, het middeleeuwse carillon en blokfluit

Cristina Alis Raurich is Middeleeuws toetsenist, onderzoeker en specialist op het gebied van de middeleeuwse muziek. Ze is Spaanse van geboorte en werd nabij Barcelona geboren. Zij studeerde onder andere in Basel aan de Schola Cantorum Basiliensis. Jankees Braaksma verricht intensief onderzoek naar stemmingen en improvisatiepraktijken in de muziek uit middeleeuwen en Renaissance. Hij is als gastdocent werkzaam aan conservatoria in Nederland en Duitsland. Jankees Braaksma was als docent blokfluit en ensemble middeleeuwen, Renaissance en Barok verbonden aan de Stedelijke Muziekschool in Groningen.

In Marsum wordt onder andere het 13e-eeuwse Rutland Orgel bespeeld (gebouwd door Winold van der Putten in 1999) en het bijbehorende middeleeuwse carillon. Dit werd in 2005 door Simon Laudy, Klokken- en Kunstgieterij Reiderland, gegoten. De Stichting Oude Groninger Kerken heeft vanaf 2001 aan de Stichting Super Librum de 12e-eeuwse kerk van Marsum ter beschikking gesteld als definitief onderkomen van het Rutland Orgel.

Afsluitend wordt een drankje en een hapje aangeboden door de Stichting Super Librum. Dit concert is gratis toegankelijk, maar zoals gemeld, een bijdrage na afloop wordt op prijs gesteld. Na afloop van het concert is de uitgave ‘Klinkende Klei’ te koop (alweer de derde druk), het veel geprezen boekje met cd over middeleeuwse muziek in Groningen.

Het Ensemble Super Librum, www.superlibrum.nl is een in Groningen geworteld, internationaal ensemble dat zich toelegt op onderzoek naar en de uitvoering van middeleeuwse muziek. Artistiek leider van het ensemble is Jankees Braaksma. Jaarlijks wordt een aantal concerten gegeven, in Groningen, in den lande en in het buitenland.