Groninger Belang: Ommeland kan studentendruk Groningen opvangen

REGIO - De Statenfractie van Groninger Belang wil dat de provincie gaat inventariseren waar in de gemeenten buiten de Stad Groningen plek is om studenten huisvesting te bieden. De partij doet deze oproep nu de kamermarkt in Groningen overvol is en internationale studenten in tenten moeten slapen. Groninger Belang heeft hierover vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten.

“Je ziet dat de Stad Groningen studenten als hun exclusief bezit beschouwen” vertelt fractievoorzitter Bram Schmaal “en dat is ook goed te begrijpen als je bedenkt dat de Stad 2000 euro uit Den Haag krijgt voor elke student die in de Stad woont, dit is gewoon een leuk verdienmodel. Maar dan moet Groningen als stad wel de verantwoordelijkheid nemen om samen met de RUG goede huisvesting te verzorgen. En daar faalt men dit jaar gigantisch in.”

Volgens Groninger Belang kunnen en willen omliggende gemeenten prima helpen om de studenten een beter onderkomen te bezorgen en zou de provincie daarbij prima een bemiddelende rol kunnen vervullen.

“Van onze leden krijgen wij signalen dat er in de provincie genoeg geschikte complexen zijn waar studenten kunnen verblijven” zegt Schmaal. “Er is woonruimte zat in de provincie, in Hoogezand staat een AZC opvanglocatie met 300 bedden leeg, in Loppersum staan veel logeerwoningen voor de versterking leeg, en in een aantal dorpen staan oude verzorgingstehuizen leeg. En allemaal binnen 20 á 30 minuten reistijd van de Stad. Natuurlijk wil elke student het liefste in de Folkingestraat wonen, maar bijvoorbeeld Hoogezand kan de concurrentie met Vinkhuizen echt wel aan als het om reistijd gaat. En wat echt belangrijk is dat deze nood aan studentenkamers gewoon snel opgelost moet worden.

Groninger Belang wil dan ook van het provinciebestuur weten of ze bereid is om te coördineren tussen Stad en Ommeland.