Huiskamervertelfestival: Prachtige dag vol mooie verhalen

KANTENS - Prachtige blauwe wolken en een warm schijnende zon zorgden zondag 2 september tijdens het Huiskamervertelfestival in Kantens voor een schitterende dag vol verhalen.

Voor zo’n vijfentwintig vertellers uit de provincie begon de dag al vroeg: zij waren in drie workshops verdeeld en genoten en leerden drie uur lang van docenten van de Vertelacademie hoe zij hun vertelkust konden verrijken. Alom lovende woorden, toen zij daar verrukt uitkwamen.

Stijn van Genuchten opende het Festival en liet in zijn speech merken hoe hier op het Hogeland de verhalen voor het grijpen liggen.

De dichter Arjen Boswijk liep daarna met iedereen langs de gedichten, die de kinderen (op uitnodiging van het Vertelfestival), op de school in Kantens hadden gemaakt. Eén meisje droeg zelf haar gedicht voor.

Gastvrij

Daarna gingen meer dan zeventig mensen op weg. Zij waren naar Kantens gekomen om te luisteren en te genieten in het pittoreske dorpje. Zeven huizen stonden open om de bezoekers van het vijfde Huiskamervertelfestival gastvrij te ontvangen. Iedereen kon in de middag vier verhalen horen. Wandelen door het dorp, een huis binnengaan en daar lief ontvangen worden, dan een prachtig verhaal, dat je helemaal meeneemt naar andere werelden, je laat verplaatsen in andere mensen, je ziet het voor je, je droomt weg. Hier in een schitterende kamer, daar in een bloemrijke tuin.

De mensen genoten merkbaar; dat hoorde je vooral als ze na het verhaal naar buiten kwamen en aan elkaar vertelden, hoe mooi het was.

Feestdag

In het begin van de avond werd er samen gezellig gegeten en daarna was er nog eens van elke verteller een vijfminutenverhaaltje, zodat je geen verteller hoefde te missen.

Vervolgens een afsluiting met heel hartelijk dank aan de gastvrije mensen van Kantens, de vertellers, de omroeper en al die andere mensen, die het festival mogelijk hebben gemaakt. Het was een grote feestdag.