De Week van de Alfabetisering

DELFZIJL - Tijdens de Week van de Alfabetisering van 3 tot en met 9 september is er extra aandacht voor geletterdheid. In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven, reke- nen en digitale vaardigheden. Verschillende organisaties uit het Noorden bundelen hun krachten om aandacht te vragen voor geletterdheid, zo ook de Taalhuizen in de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum.

Provinciale letteractie

Het hele jaar door zorgen organisaties uit Groningen voor het opzetten en uitvoeren van acties die een bijdrage leveren aan geletterdheid in de regio Groningen. Tijdens de Week van de Alfabetisering pakken zij extra uit met een provinciale letteractie. Dit doen ze in samenwerking met Qbuzz, Marketing Groningen en het Ov-bureau Groningen Drenthe.

De actie houdt in dat er 19 grote letters van hout én een uitroepteken verdeeld worden over Taalhui- zen in Groningse bibliotheken. De in totaal 20 letters worden donderdag 6 september naar het Groninger Forum gebracht, waar de uitreiking van de Groningse Taalheldenprijs plaatsvindt.

Taalheldenprijs

Een Taalheld is iemand die zich inzet om de geletterdheid in Nederland te verbeteren. Om deze men- sen in het zonnetje te zetten is de Taalheldenprijs in het leven geroepen. De provinciale Taalhelden maken bovendien kans op de landelijke prijs die in januari 2019 door Prinses Laurentien wordt uitge- reikt.

Activiteiten in bibliotheek

Het Taalhuis in de bibliotheek Loppersum organiseert tijdens de Week van de Alfabetisering een spelletjesmiddag en wel woensdag 5 september van 14 tot 15.30 uur. In de bilbiotheek Delfzijl en Appingedam was vandaag de spelletjesmorgen, spelletjesmiddag.

Taalmaatjes gezocht

De gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum zijn op zoek naar Taalmaatjes. Taalmaatjes zijn vrijwilligers die één op één, of in kleine groepjes, mensen helpen om beter te leren lezen, schrijven of spreken. Als Taalmaatje hoef je geen taalwonder te zijn, wel is het belangrijk dat je geduld hebt en dat je het leuk vindt om mensen te helpen. Lijkt het je leuk om mensen persoonlijk op weg te helpen met taal? Aanmelden kan via taalhuisdal@noorderpoort.nl.