Theatergroep Hollands Glorie speelt Aardgasten

KOLHAM - Theatergroep Hollands Glorie speelt Aardgasten - locatietheater dat put uit de geschiedenis van de gaswinning en je in razend tempo door de crisis trekt. De première is 4 oktober in dorpshuis Mainschoar in Kolham

Wat begon als een feestje eindigt ineens een stuk minder gezellig. Want wat als je gasten niet meer willen vertrekken of wat als niemand meer kàn vertrekken? In de nieuwe voorstelling Aardgasten verbindt theatergroep Hollands Glorie de geschiedenis van de Groningse gaswinning met een surreëel huwelijksfeestje.

Een voorstelling over machtsverhoudingen, vertrouwen, twijfels, verschillende belangen en de vraag: hoe nu verder?

De vondst van de Groninger gasbel in de jaren zestig leidde tot euforie. Het gas moest zo snel mogelijk de grond uit, heel Nederland werd enthousiast aangesloten op het aardgas en het geld stroomde binnen. Nu kennen we de keerzijde van deze gebeurtenis: aardbevingen en bodemdalingen. De gaswinning is niet voor iedereen een feestje geweest. Had men dat destijds al kunnen voorzien? En hoe werkt die wetenschap door bij mensen die vandaag de dag beslissingen moeten nemen?

Met de voorstelling Aardgasten brengt Theatergroep Hollands Glorie dit hoofdstuk uit de Canon van Nederland op een theatrale en humoristische manier tot leven. De voorstelling gaat op 4 oktober in première in Kolham, een betekenisvolle dag en plek. In Kolham werd in 1959 op het terrein van boer Boon de grootste gasbel gevonden. Op 4 oktober 1962 vond een belangrijk Kamerdebat over de gaswinning plaats.

Tentoonstelling De ontdekking van de Groninger gasbel

Met de voorstelling reist ook de expositie ‘De ontdekking van de Groninger gasbel’ mee. De expositie is samengesteld door de Verhalen van Groningen en vertelt over de gaswinning in de jaren zestig. Via verhalen van boeren, lokale en nationale overheden, burgers en wetenschappers krijgt de bezoeker op een laagdrempelige manier te zien hoe mensen de gaswinning destijds beleefden. De expositie kan zowel vooraf als na afloop van de voorstelling worden bekeken.

Eerste Grunneger Baaiermer Mannenkoor

Speciaal voor deze voorstelling ontwikkelde het Eerste Grunneger Baaiermer Mannenkoor nieuwe liederen en oefende zij oude nummers waarin ze hun liefde en verbondenheid met het aardbevingsgebied, het noordoosten van de provincie Groningen, bezingen. Het 25-koppige mannenkoor zal live optreden tijdens de première 4 oktober en tijdens enkele andere voorstellingen (zie website). Het koor bestaat ruim 25 jaar en zingt zowel eigen teksten als bestaand repertoire van Ede Staal, Bert Hadders en anderen onder leiding van dirigent Wiebe de Boer.

Speeldata najaar

De voorstelling speelt vanaf 3 oktober (try-out) tot en met 3 november elke woensdag tot en met zaterdagavond (behalve 10 en 11 oktober). Voor de volledige speellijst en de dagen waarop het Eerste Grunneger Baaiermer Mannenkoor zingt, kunt u terecht op de website.

Over theatergroep Hollands Glorie

Stichting Hollands Glorie is in 2013 opgericht en blaast onderbelichte onderwerpen uit de Nederlandse geschiedenis op een verrassende en absurdistische manier nieuw leven in. Historische feiten worden bewust aangevuld met fictie, om onderwerpen op een theatrale manier te belichten en nieuwe urgentie te geven. Eerdere voorstellingen zijn Emma’s dilemma, 24 uur wankelt de troon (2014) en Het vaarwel van Joop alias Miss Mighty M (2015).

Meer informatie en kaartverkoop

Kijk voor meer informatie en de kaartverkoop op de website van stichting Hollands Glorie: http://www.tghg.nl