Jaarmarkt en straattheater in Uithuizen

UITHUIZEN - Handels Vereniging Uithuizen (HVU) houdt zaterdag 15 september van 10.00 tot 17.00uur de jaarmarkt in de Hoofdstraat Oost en West en een stukje van de Blink.

Dat er op deze markt ook ruimte is voor lokale activiteiten en instellingen geeft de warenmarkt het bijzondere karakter waarvoor vele mensen naar Uithuizen komen.

Het Straattheaterfestival, dat vanaf 13.00 uur op het programma staat, maakt een bezoek nog eens extra de moeite waard is. Otganisator Harrie Hoek organiseert heeft zes kwalitatief goede acts, die nog nooit in Uithuizen zijn geweest, geboekt.

„Dit jaar is het Spaanse gezelschap ‘Deux á la Tache’ toch wel iets bijzonders, zonder de andere acts te kort willen doen”, laat Harrie weten. „Dit is een nieuwe Spaanse comedygroep met een dynamische, hilarische voorstelling met grappen, goocheltrucs en veel humor. Zij zullen optreden op een vaste plek naast pizzeria Azzura.”

Twee acts die bijna een identieke naam hebben maar toch beiden een compleet verschillende show neerzetten zijn Mijnheer van Fare en de Funfare. De Funfare is een trio met comedy-theater en muziek ineen. Ze bewegen zich over de gehele jaarmarkt. Het repertoire bestaat uit popliedjes, rock-klassiekers, bekende tunes en komische liedjes, maar alles op geheel eigen wijze gespeeld en gecombineerd met gekke invallen en rare loopjes. Mijnheer van Fare is een 30 man sterke harmonie. Maar daar waar de tambour-maître linksaf ging, is de rest rechtsaf gegaan en is hij de anderen uit het zicht verloren. Behangen met saxofoon en grote trom marcheert hij er vrolijk op los.

Op een bakfiets met 15 koffers vol met visuele kolder en magische attributen komt Mister Suitcase naar Uithuizen. Op de Blink speelt hij (als enige begint hij daar al om 12.30 uur) een familieshow met veel spektakel en interactie met het publiek. Hoewel de naam het ergste doet vermoeden heeft Harrie Hoek met De Potloodventers een bijzonder gezelschap weten vast te leggen. Drie oude gefrustreerde mannetjes trekken met hun koffers vol potloden door de straten. Dit is een prachtige act die met gepaste opschudding veel komische situaties veroorzaakt.

Het drietal van The Slampampers zijn zowel uitstekende muzikanten als geweldige komedianten en ze maken doldwaze performances gecombineerd met lekker swingende Jump & Jive, Doowop, Close Harmony Singing en zo nu en dan een verdwaalde Rap.