548 Kinderen in papiercorso Appingedam

APPINGEDAM - De Fivelstad kan zich weer opmaken voor de drukste dag van het jaar, de Damsterdag. Het gros van het publiek komt natuurlijk voor het papiercorso, dat om 14.00 uur en 20.00 uur (verlicht) van start gaat.

Het thema van de al weer 120e editie is Speelgoed. Dat hebben de deelnemers in oktober tijdens de evaluatie van vorig jaar besloten. Tenminste, de vertegenwoordigers van de deelnemers. Want dit jaar doen er maar liefst 548 kinderen aan één van de twee optochten mee. Die zijn te vinden

op de praalwagens, fietsen, skelters en in de loopgroepen. Er zijn 35 items van de partij, waaronder bijna twee handen vol aan grotere wagens van scholen, buurtverenigingen en vriendengroepen.

De stoet wordt ’s middags muzikaal ondersteund door vier muziekkorpsen; ’s avonds is dat er zelfs eentje meer.

Voorzitter Liesbeth van Diedenhoven bereikt net als het corso een beetje een mijlpaal.. Ze is voor de 20e keer preses van het evenement en neemt ook weer de presentatie voor haar rekening. Aan stoppen denkt ze nog geen moment. “Er komt vanzelf een tijd om het stokje over te geven, maar ik vind ik het nog steeds ontzettend leuk om te doen. Alles reilt en zeilt zoals het moet en we gaan lekker door. We doen het met een leuke club, met veel mensen die er al lange tijd bij zijn betrokken.”

Van Diedenhoven merkt aan zaken als het bestellen van lijm dat de spanning onder de deelnemers aan het toenemen is. “De vakanties zijn achter de rug en bij de meeste deelnemende groepen moet er in de laatste week nog even flink aan getrokken worden. Ik heb zelf nog niks gezien, overigens. We gaan als bestuur altijd op de donderdag voor het corso bij de deelnemers op hun locaties langs.”

Dan begint ze ook echt het wedstrijdelement bij de deelnemers te proeven. “We hebben het er wel eens over gehad om met de prijzen te gaan stoppen. Maar dat blijkt toch onbespreekbaar. Die prijzen horen erbij. Iedereen wil dat er een jury zit en dat er bekers uitgereikt worden. En iedereen wil ook graag winnen. Die drang is er bij de volwassenen nog veel meer dan bij de kinderen. De kinderen zijn snel tevreden. Bij het avondcorso kan iedereen zien hoe de prijzen verdeeld zijn. De uitslag wordt ’s middags om 17.00 uur in de Nicolaïkerk bekend gemaakt, na afloop van het concert van DSHO dat aansluit op het corso. Dat is altijd weer een spannende gebeurtenis. Het gaat om de eer en de bekers, aan geldprijzen doen we niet. Sommige juryleden doen het al 20 jaar of langer. Het zijn allemaal mensen die beroepsmatig iets met kunst te maken hebben.”

Als het weer het toelaat worden op zondag de praalwagens om 13.00 uur getoond op de kerkpleinen bij de Nicolaïkerk.

De route van het papiercorso is gelijk aan die van vorig jaar. De start is ’s middags bij het Stadskantoor en ’s avonds bij Gemeentewerken aan de Dijkhuizenweg. ’s Middags wordt de route ook vice versa gereden, zodat mensen in het centrum niet hoeven oversteken om beide kanten van de wagens te zien.