Unieke internationale hondenwedstrijd in Meedhuizen

MEEDHUIZEN - Hondenvereniging Globalring Eemsmond houdt op zondag 16 september een wedstrijd voor hond en baasje. Het deelnemersveld heeft een internationaal karakter.

„Globalring is anders dan andere hondensporten,” aldus Frits Wolt van Globalring Eemsmond. „Globalring staat open voor elk hondenras dat de onderdelen aan kan. De meeste leden van onze vereniging hebben Duitse of Mechelse herders, maar andere hondenrassen kunnen dus ook meedoen. We zien dat zowel honden die een paar jaar oud zijn als jonge honden de sport beoefenen. De honden kunnen meedoen als ze 9 maanden oud zijn.”

„Er zijn verschillende onderdelen en verschillende niveaus,” legt Gabrielle Alberda uit. „Pakwerk, speurwerk, bewaken en springen zijn de onderdelen waar de deelnemers punten op kunnen verdienen. Het leuke aan globalring is dat de wedstrijd niet van tevoren vast staat. Zo wordt niet altijd naar hetzelfde gespeurd. De honden springen over een schutting van 2,10 meter. Dat is een geweldig gezicht. We trainen daar ook op. Er zijn 3 niveaus: instapniveau, gevorderde en expert. Bij het behalen van voldoende aantal punten stroom je door naar een hoger niveau. Tijdens de wedstrijden kan je jezelf kwalificeren voor het WK. Het is dan ook mogelijk om op het instapniveau wereldkampioen te worden. Daarom is het een heel toegankelijke sport.”

„Het zijn unieke wedstrijden,” meent Aaldrik Drenth. „Er zijn slechts 2 verenigingen in Nederland die deze sport doen. Er zijn geen examens en dat maakt het ook toegankelijk. De deelnemers aan de wedstrijden komen uit Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Tsjechië, Bulgarije, Polen en de Verenigde Staten. Tijdens de wedstrijd die wij zondag houden doen er deelnemers mee uit Nederland, Duitsland, Engeland en België. De deelnemers trainen zaterdag alvast in en zondag beginnen de wedstrijden. De wedstrijden beginnen om 10.00 uur en het is de verwachting dat het om 14.00 uur afgelopen is. Er doen 9 deelnemers mee. Zowel de training als de wedstrijden vinden plaats op het terrein van onze vereniging aan de Hoofdstraat 28a in Meedhuizen. Onze vereniging kent 13 leden en het is voor ons een mooie gelegenheid om het publiek kennis te laten maken met deze sport. We beoefenen de sport op een recreatief niveau, maar er wordt wel serieus getraind. We leiden de honden niet speciaal op voor bijvoorbeeld de politie. Daar zijn weer andere verenigingenvoor. Speciaal voor deze gelegenheid heeft Engine2Repair onze vereniging in het nieuw gestoken. Daar zijn we erg blij mee. Ook is het geweldig dat Bloemenhuis Het Zwaantje, Biofood Nederland, Pegagus Appingedam en Discus Delfzijl besloten hebben om deze dag te sponsoren. Het belooft een geweldig weekend te worden.”