Lezing Govert Schilling over speurtocht buitenaards leven

APPINGEDAM - Op uitnodiging van de haar 40-jarig jubileum vierdende Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond houdt Govert Schilling woensdag 3 oktober om 19.45 uur een lezing over Exoplaneten en de speurtocht naar buitenaards leven.

Die is voor iedereen toegankelijk in het Multifunctioneel Centrum (MFC) Kabzeël in Appingedam.

Wetenschapsjournalist Govert Schilling (1956) schrijft over sterrenkunde en ruimteonderzoek voor kranten en tijdschriften in binnen- en buitenland. Hij publiceerde tientallen boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen, zowel voor volwassenen als kinderen. Govert is regelmatig te gast in radio- en tv-programma’s om uitleg te geven over recente ontwikkelingen in de astronomie.

Voor zijn werk op het gebied van de popularisering van de sterrenkunde ontving Schilling diverse prijzen en onderscheidingen, waaronder de Simon Stevin-kijker van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde KNVWS (1989, samen met astronaut Wubbo Ockels) en de Eureka-oeuvreprijs van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO (2002).In 2007 werd planetoïde (10986) Govert naar hem vernoemd door de Internationale Astronomische Unie.

In zijn lezing over Exoplaneten en de speurtocht naar buitenaards leven , vertelt Schilling over de astronomische speurtocht naar buitenaards leven en over de plaats van aarde en mens in ruimte en tijd.

In 1995 werd voor het eerst een planeet ontdekt in een baan rond een andere ster dan de zon. Inmiddels zijn er enkele duizenden van deze exoplaneten bekend; ons Melkwegstelsel telt er naar schatting minstens honderd miljard. Vele daarvan zullen als twee druppels water op de aarde lijken. Maar leeft er ook iets? Hoe komen we daar achter? En als er intelligente beschavingen voorkomen in het heelal, kunnen we daar dan ooit mee communiceren? Dat zijn vragen die zeker aan de orde komen.