50 Rugzakjes voor Roma-kinderen in Roemenië

APPINGEDAM - Peter Timmerman van stichting EU-ROMA rijdt binnenkort met 50 gevulde rugzakjes naar Tarcea in Roemenië. Daardoor kunnen de Roma-kinderen in het dorp fatsoenlijk naar school.

Therese Boomgaarden uit Appingedam heeft dat voor elkaar gekregen. Zij mobiliseerde de Hervormde Gemeente Tjamsweer en via haar kleindochter Meike christelijke basisschool De Citer die er samen voor hebben gezorgd dat de rugzakjes met inhoud er zijn gekomen.

Boomgaarden heeft al langer contact met Timmerman over de Roma die daar aan de rand van het dorp een niet benijdenswaardig bestaan leven. „Uit het zicht van de mensen, wonen daar 37 Roma gezinnen, verdeeld over 32 huisjes of beter gezegd krotten,”weet Boomgaarden. „De meeste mensen worden niet veel ouder dan 45 jaar. Dit komt door de slechte omstandigheden waarin zij verkeren. Werk hebben ze niet, 90% is werkloos. Sommigen werken in de landbouw en verdienen daarmee 11,00 euro per dag. De politici bekommeren zich niet om deze mensen omdat de Roma’s geen belasting kunnen betalen. De kinderen gaan sinds enkele jaren naar school. Velen van hen maken echter de lagere school om allerlei redenen niet af. Het totaal Roma’s in het dorp is volgens de laatste telling 196, van wie zo’n 100 kinderen. Er zijn veel kinderen die graag naar school willen. Het plan kwam naar voren om deze kinderen te voorzien van een rugzak met inhoud zodat ook zij de kans krijgen om daadwerkelijk naar school te kunnen gaan. Het project rugzakjes voor de kinderen is ontstaan door een vraag van Imre Koszta, die fungeert als een soort beschermouder. Het mooie was dat De Citer en de diaconie van Tjamsweer gelijk enthousiast waren over het project. Vervolgens hebben vele mensen meegeholpen om de 50 gevulde rugzakjes tot een succes te maken.”