Zes Groninger gemeenten werken aan aardgasvrije wijken

DELFZIJL - Zes Groninger gemeenten zijn geselecteerd voor de proeftuin aardgasvrij van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voor het totale programma is een rijksbijdrage van 85 miljoen euro beschikbaar voor ongeveer 20 wijken door heel Nederland. Met het programma wil het ministerie de kennis stimuleren over het succesvol aardgasvrij maken van woonwijken.

In deze regio mogen Appingedam, Delfzijl en Loppersum hun plannen gaan uitvoeren. De gemeente Appingedam gaat in Opwierde-Zuid aan de slag met warmtepompen op lucht, de gemeente Delfzijl wil een gemeente dekkend warmtenet creëren vanuit restwarmte van de industrie en de gemeente Loppersum zet in op een warmtenet en de combinatie van warmtepompen en collectieve warmte-koude-opslag-systemen.

De andere geselecteerde gemeenten zijn Groningen (20 vol-elektrische woningen), Oldambt (biogas) en Pekela (50% gasbesparing).

„We zijn heel blij dat er in Groningen zoveel ingediende plannen geselecteerd zijn,”zegt gedeputeerde Nienke Homan van provincie Groningen. „Ik ben vooral tevreden met de diversiteit van de pilots, er zitten echt vernieuwende projecten bij. Omdat de pilots zowel in de stad als in de dorpen worden uitgevoerd kunnen we er veel van leren en kopiëren naar andere wijken en dorpen.”