Meest noordelijke oplaadpunt fietsen bij Zeemanshuis

EEMSHAVEN - Directeur Groningen Seaports Cas König heeft donderdag met burgemeester Marijke van Beek van Eemsmond het meest noordelijke oplaadpunt voor fietsers in de Eemshaven in gebruik genomen.

Die staat bij het Zeemanshuis. De openingshandeling, de onthulling van een aanwijsbord gratis oplaadpunt voor fietsers en de aansluiting van twee elektrisch aangedreven fietsen, gebeurde in aanwezigheid van een groot aantal sponsoren. Cas König onthulde ook een bord met hun namen.

In de loop van 2018 zijn op het hellend dak pal op het zuiden naast de 48 aanwezige zonnepanelen nog eens 52 panelen bijgeplaatst. Hierdoor is het Zeemanshuis ook in jaren met minder zon en strenge vorst volledig zelfvoorzienend geworden. De extra panelen zijn mogelijk gemaakt, mede dank zij de gulle donaties van sponsoren.

Om ook anderen van de opgewekte energie te laten profiteren biedt het Zeemanshuis passanten in de Eemshaven nu de mogelijkheid om even uit te rusten en ondertussen de fiets even op te laden. Het oplaadpunt bevindt zich onder de vluchttrap vanaf de eerste verdieping aan de westzijde van het gebouw. Het oplaadpunt ligt pal aan de fietsroute Kiek over Diek.

Een bijzondere sponsor is Amasus uit Delfzijl. Tijdens de opening van haar nieuw kantoor in mei van dit jaar heeft het bedrijf gevraagd geld voor eventuele cadeaus te besteden voor goede doelen, waaronder het Zeemanshuis. Amasus bood tijdens de bijeenkomst een cheque aan van € 5.000,--.

Het Zeemanshuis is een initiatief van de Stichting Koopvaardijpastoraat Groningen en wordt gerund door ongeveer 35 vrijwilligers die zeven dagen per week het huis draaiende houden. In het Zeemanshuis kunnen zeevarenden en vrachtwagenchauffeurs ontspannen in huiselijke sfeer. Men kan hier onder het genot van een hapje en een drankje onder ander TV-kijken, een spelletje spelen of contact zoeken met het thuisfront. Het Zeemanshuis is in 1999 opgericht en sinds 2004 is zij gevestigd in het pand aan de Borkumweg. Het Zeemanshuis ontvangt jaarlijks zo’n 10.000 bezoekers. Met name de ontwikkelingen in de windenergie stimuleren het aantal bezoekers. Aan het einde van het jaar, met Kerst, wordt alle zeevarenden in de haven een kerstpakketje bezorgd. Ook hieraan dragen bedrijven bij.