Start Green Power Delfzijl

MEEDHUIZEN - In Herberg Lanting in Meedhuizen is donderdag de officiele start gemaakt van de pas gerealiseerde Energiecooperatie Green Power Delfzijl.

Deze eerste energiecoöperatie in de havengemeente is voortgekomen uit de klankbordgroep Geefsweer, met betrekking tot de realisatie van windmolens bij Geefsweer. Een actieve groep mensen met bestuurlijke ervaring heeft de schouders eronder gezet om tot oprichting van de coöperatie te komen. Die gaat zich bezighouden met het financieel voordeel bieden op de energierekening en biedt de leden de mogelijkheid tot meer inspraak in de toekomst. Mensen uit de gemeente Delfzijl kunnen straks voor een klein bedrag lid worden. Door de gezamenlijke inkoop via energieleveranciers kan de energierekening omlaag.

„Maar misschien wel het belangrijkste is dat we gesprekspartner worden van gemeente en provincie,” zegt voorzitter Abel Nieveen. „Bij de ontwikkeling van windparken was het dusverre een top-down verhaal. De provincie besliste waar ze kwamen en niemand kon er nog wat aan doen. In het collegeprogramma van zowel gemeente Delfzijl als van de provincie Groningen staat dat nieuwe ontwikkelingen eerst uitgebreid moeten worden besproken. Daarbij zitten wij dan aan tafel.”

Voor het ondertekenen van het startdocument kwam wethouder IJzebrand Rijzebol van de gemeente Delfzijl een cheque met het bedrag van 6275 euro overhandigen. Dat bedrag is via de Milieufederatie Groningen beschikbaar gekomen van Servicepunt Lokale Energie Voorwaarts om de opstartkosten op te kunnen brengen. Het servicepunt zet zich in voor lokale groepen in provincie Groningen die werken aan duurzame lokale energieopwekking en energiebesparing. Zij bieden gerichte ondersteuning door mee te denken over specifieke vragen waar starters tegenaan lopen en helpen hen bij het vinden van financiën en de juiste partners.

Green Power Delfzijl gaat nu op zoek naar kapitaal. De stichting heeft grote plannen. „Ons grootste doel is om uiteindelijk één van de grote windmolens in Geefsweer aan te schaffen,” vertelt Nieveen. . Daar is een bedrag van ruim zes miljoen euro mee gemoeid. Dan kunnen we onze eigen energie gaan verkopen. Verder willen we gaan investeren in de twee windparken die Groningen Seaports gaat aanleggen.”

Het bestuur van de energiecoöperatie zal in de dorpen informatieavonden organiseren en deelnemers gaan werven, waar iedereen uit de gemeente Delfzijl en naburige woondorpen voor zullen worden uitgenodigd.

Voor meer informatie kan men mailen naar: siepbos@online.nl.