Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond krijgt Stadsmunt Appingedam

APPINGEDAM - Burgemeester Anno Wietze Hiemstra van de gemeente Appingedam heeft woensdag in centrum Kabzeël de Damster Stadsmunt uitgereikt aan de Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond.

Dat gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst ter ere van het 40-jarig bestaan van de stichting. Hiemstra refereerde eraan dat de meeste Nederlanders in 1978, het oprichtingsjaar van de latere stichting, heel andere zaken aan hun hoofd hadden, bijvoorbeeld het WK voetbal in Argentinië, waar Oranje voor de tweede keer met de tweede plaats genoegen moest nemen. Voor Hiemstra zelf was het ook een bijzonder jaar, hij is in 1978 geboren. De burgemeester had zich duidelijk verdiept in de zaken die sterrenkundigen in de laatste decennia aan het licht hebben gebracht. Hij vertelde ook over een eigen reis naar Cape Canaveral in de Verenigde Staten, waar hij van dichtbij een Apollo ruimtevaartuig kon bekijken. „Het viel me op in wat voor kleine ruimte de astronauten hun werk moesten doen.”

De burgemeester had nog wel enige moeit met de toevoeging Eemsmond, die hij wat verwarrend vond in verband met de naam van de gemeente verderop. Hiemstra kon natuurlijk niet weten dat die gemeente deze naam na de herindeling in 1998 heeft weggekaapt, zeer tegen de zin van diverse clubs en verenigingen in het Eemsmondgebied, met zelfs protestbijeenkomsten tot gevolg. De Weer- en Sterrenkunde Eemsmond bestond toen al 20 jaar.

De gemeente verleende de erepenning van de de Stad Appingedam voor hetgeen de stichting heeft betekend in en om de Fivelgemeente. Via meerdere sterrenkijkdagen en lezingen door vooraanstaande wetenschappelijke sprekers weet de stichting ieder jaar in Appingedam de weer- en sterrenkunde onder de aandacht brengen van een breed publiek.

Tijdens de feestelijke bijeenkomst werden oud-bestuursleden Wim Zanstra en Marga Heeres bedankt voor hun jarenlange inzet. Zanstra wist geregeld bijzondere lezingen en voorwerpen naar Appingedam te halen. Tijdens het 10-jarig jubileum werd bijvoorbeeld een stukje maansteen dat door De Apollo 15 was meegenomen van de maan te zien tijdens een expositie in Appingedam.

Burgemeester Hiemstra: „De stichting voorziet in een regionale behoefte. Het is bijzonder knap dat deze stichting al 40 jaar erin slaagt lezingen en tentoonstellingen in Appingedam te organiseren. Het toekennen van de Damster Stadsmunt is dan ook meer dan verdiend.” Wim Zanstra en Marga Heeres en de nieuwe voorzitter Jans Engelhart namen de Stadsmunt namens de stichting in ontvangst.

Bij de uitreiking was ook wetenschapsjournalist Govert Schilling van de partij. Hij hield woensdagavond voor een kleine 200 belangstellenden een uiterst boeiend betoog over de zoektocht naar buitenaards leven. Zijn conclusie in een notendop: de kans dat er geen buitenaards leven bestaat is uiterst klein, maar hoe en op welk niveau blijft de vraag.

In 1985 is de Damster Stadsmunt ingesteld als een erepenning voor personen of groepen die op cultureel, sportief of sociaal gebied een bijzondere prestatie of verdienste hebben geleverd voor de Damster gemeenschap. De eerste Stadsmunt werd op 13 september 1985 uitgereikt aan de Gereformeerde Kerk in verband met het 150-jarig bestaan. De onderscheiding werd voor de 41ste keer uitgereikt.