Monument Heveskes en Oterdum volledig vernield

WEIWERD - Het monument van Oterdum en Heveskes op de begraafplaats in Weiwerd is vorige maand vernield. Alleen een gebroken ijzerzaagje en één staander zijn stille getuigen.

Na het verdwijnen van de dorpen Oterdum en Heveskes heeft het toenmalig bestuur van ‘t Algemeen belang Departement Heveskes 25 jaar geleden gemeend een monument op te richten om deze dorpen niet te vergeten.

Beeldend kunstenaar H.Mes uit Groningen heeft hiervoor een monument gemaakt van staanders met daar tussen een kerktoren als symbool voor deze twee dorpen. Na 25 jaar was restauratie hard nodig. De kunstenaar heeft deze zomer het monument naar alle tevredenheid gerestaureerd en herplaatst. was Groningen Seaports was bereid om de kosten (ongeveer €3700,-) voor haar rekening te nemen.

„Rond 17 september kwamen wij erachter dat er mensen zijn die menen dat zo’n monument voor een paar euro best tot schroot verwerkt kan worden,” vertelt Alke Kamping-Huisingh. „Dit vinden wij niet van enig respect tonen voor de verloren dorpen en andermans eigendom. Mensen zijn die rond die dagen op of rond het kerkhof iets verdachts hebben gezien, kunnen contact opnemen met de politie in Delfzijl.”