Apotheek Wildersgang houdt open huis

DELFZIJL - Apotheek Wildersgang aan de Ede Staalstraat bij winkelcentrum De Wending houdt zaterdag 20 oktober van 10.00 tot 16.00 uur open huis.

Dat is een beetje ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan en vanwege de installatie van de tweede ‘robot’, een uitgifteautomaat voor medicijnen. Deze Pharmaself is gemonteerd in de buitenmuur en oogt in eerste instantie als een geldautomaat 2.0. Er is ook daadwerkelijk een geldautomaat in verwerkt – om te kunnen betalen – en er kunnen medicijnen uitgehaald worden wanneer de klant dat wil. Dat kan dus 24 uur per dag, zeven dagen in de week.

In deze robot is een kluisjessysteem verwerkt. Als het recept voor de klant klaar ligt, krijgt hij of zij een sms’je met een pincode waarmee het apparaat de juiste medicijnen afgeeft. Als het nodig is om (bij te) betalen kan dat meteen met de pinpas. Op deze manier is het ook mogelijk om in de toekomst losse medicatie als neusdruppels en paracetamol aan te schaffen. Deze extra mogelijkheden worden nog verder ontwikkeld.

Apotheker Hilde Otterman is blij met het systeem. “Het is tegelijkertijd ook in de Apotheek Delfzijl en de nieuwe Apotheek Molenberg in het nog te openen nieuwe gezondheidscentrum geïnstalleerd. Mensen die overdag werken kunnen nu ook ’s avonds of in het weekend terecht. Ze hoeven er geen vrij voor te nemen. Bovendien heb je geen wachttijden meer. We hebben gemerkt dat er veel vraag naar is. Deze service voorziet duidelijk in een behoefte.”

Otterman wil nog eens benadrukken dat de apotheek in Delfzijl Noord gewoon open blijft als het nieuwe gezondheidscentrum geopend is. “We zullen het hooguit iets minder druk krijgen, maar met de omliggende dorpen erbij hebben we toch een verzorgingsgebied van 15.000 mensen, een beetje te vergelijken met Apotheek Salentijn in Appingedam. Naast mij blijft apotheker Judith Gout aan deze vestiging verbonden. Zij heeft het momenteel alleen een beetje druk met haar promotieonderzoek. Apotheker Kim Visser gaat straks naar Apotheek Molenberg.”

Bezoekers kunnen tijdens een rondleiding door de apotheek even aan de achterkant kijken, ook bij de tien jaar geleden geïntroduceerde voorraadrobot. Die tovert na het inlezen van het recept alle benodigde medicijnen via een loopbandje in een mum van tijd tevoorschijn. “De mensen vinden het toch interessant om te weten hoe het er achter de schermen aan toegaat,” weet Otterman. “Zo van wat gebeurt er allemaal tijdens het wachten. Er komt meer bij kijken dan de meeste mensen denken. Het is niet alleen een kwestie van medicijnen verzamelen, maar er kan overleg met de huisarts nodig zijn, overleg over de dosering of om te kijken of bepaalde medicijnen elkaar kunnen beïnvloeden. Alles wordt strikt gecontroleerd. De mensen zien vaak wel hoe de doosjes naar beneden vallen, maar nu kunnen ze ook kijken hoe het werkt. Het voordeel van de robots mag ook duidelijk zijn. Des te efficiënter we werken, des te meer tijd we hebben om de mensen aan de balie goede uitleg te geven.”

Om de open dag wat meer sjeu te geven kunnen mensen hun bloedsuiker laten prikken om te kijken of die ook verhoogd is, kunnen handverzorgende producten worden uitgeprobeerd en is er een museumpje met oude apotheekspulletjes, waarin de assistente met ‘de meeste dienstjaren’ laat zien hoe je ouderwets pillen draait. Voor de kinderen is er de mogelijkheid om geschminkt te worden en vertoont de ballonnenclown zijn kunsten.