BOW Terminal vestigt zich met offshore windactiviteiten in Eemshaven

EEMSHAVEN - BOW Terminal uit Vlissingen heeft besloten om haar toekomstige offshore windactiviteiten uit te breiden met een nieuw logistiek knooppunt in de Eemshaven.

Zij tekent hiervoor dinsdag 23 oktober een koopovereenkomst met Groningen Seaports voor de aankoop van in totaal 22 hectare grond in het oostelijk gedeelte van de Eemshaven.

Op deze toekomstige locatie zal BOW Terminal zich richten op de volgende vier markten: zwaar transport, ontmanteling van installaties, olie en gas en offshore wind. BOW Terminal heeft op haar terminal in Vlissingen reeds bewezen dat ze de ervaring en expertise hebben om deze kernactiviteiten uit te voeren.

„Met het oog op de energietransitie in West-Europa en het aantal geplande projecten in het gebied is deze uitbreiding voor BOW Terminal een logische stap om aan de behoeften van onze diverse klanten te voldoen,” zegt directeur Ludolf Reijntjes. „We hebben verschillende positieve sessies gehad met Groningen Seaports en we hebben er alle vertrouwen in dat deze nieuwe terminal een extra aantrekkingskracht zal uitoefenen op onze markten.”

De nieuwe terminal zal direct gelegen zijn langs een in totaal 525 meter lange kade in de Wilhelminahaven. BOW Terminal zal het voorkeursrecht hebben op 220 meter kade, die specifiek voor onder aandere offshore wind onderdelen opgewaardeerd wordt tot een sterkte van 10 ton per vierkante meter . Het havenbekken Wilhelminahaven heeft een aanzienlijke diepte van 16 meter en is daarom geschikt voor diepzeevaartuigen. „BOW Terminal Eemshaven zal haar klanten voorzien van een team van lokale experts in het veld,” zegt Reijntjes, wat betekent dat er kansen zijn voor lokale bedrijven en bewoners.

Groningen Seaports is erg verheugd met de komst van BOW Terminal naar de Eemshaven. Directeur Cas König: „De Eemshaven heeft de laatste jaren een sterke positie in de offshore wind industrie opgebouwd en zal deze met de investering van BOW verder verstevigen.”