Twee dagen staking bij Niestern Sander

FARMSUM - De scheepsbouwers van Niestern Sander in Farmsum zijn sinds maandagmorgen in staking. Ze leggen voor twee dagen hun werk neer en sluiten daarmee voor de tweede keer aan bij de lange reeks van stakingen, waar duizenden metaalwerkers door heel Nederland beurtelings aan meedoen.

De vakbonden eisen een toekomstbestendige en eerlijke cao Metalektro, met onder andere een jaarlijkse loonstijging van 3,5% met een bodem van duizend euro en goede voorstellen om werk en privé te kunnen combineren.

Albert Kuiper, bestuurder FNV Metaal: „De mannen van Niestern Sander willen laten zien dat ze een nieuwe en goede cao voor de metalektro willen en daarom staken ze opnieuw. Met een gegarandeerde loonsverhoging. Maar in plaats van oplossingen te bieden, presenteren werkgevers in hun eindbod een loonsverhoging zonder zekerheid. Want ze willen dat bedrijven zonder invloed van bonden onder de cao-loonsverhoging uitkunnen, om vervolgens minder of geen verhogingen te geven. Dat biedt nul zekerheid en nul vooruitgang voor de scheepsbouwers. Dus zolang de werkgevers niet ingaan op de eisen van de vakbonden, gaan de stakingen overal in Nederland door.”

Onderdeel van de eisen van de vakbonden is ook een generatiepact, zodat jongeren weer een vaste baan krijgen in de sector, terwijl ouderen gezond de eindstreep kunnen halen en hun kennis kunnen overdragen. Ook moet er een einde komen aan de doorgeslagen flexibilisering en moeten de beloning en arbeidsvoorwaarden van vaste en tijdelijke medewerkers gelijk zijn.

De cao Metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in de grootmetaal, zoals scheepswerven, diverse VDL-bedrijven, Stork, ASML, Fokker, DAF, Siemens en Scania. Koninklijk Niestern Sander is een scheepswerf met 150 werknemers.