Wereldtoppers naar Supercross Zuidbroek

ZUIDBROEK - In de Eurohal in Zuidbroek vindt van 2 tot en met 4 november de 8e editie van de DutchSupercross plaats. Dit is het enige grote internationale supercross evenement van Nederland.

Het kan zich qua startveld meten met de grote wedstrijden die volgen in Stuttgart, Parijs, Genéve, Birmingham en Turijn.

Op de SX-wedstrijdkalender prijkt de naam van het Groningse dorpje als een toch wat uitzonderlijke locatie voor een dergelijk evenement. Uitzonderlijk of niet, de Delfzijlse organisatie van MC Delfcross, zal de Eurohal achter het Hotel-Restaurant Van der Valk ombouwen tot een prachtige SX arena. Dat wordt beloond met toprijders die graag in Zuidbroek starten. Ze keert ook de Amerikaanse AMA Supercrosser Tyler Bowers terug om zijn titel te verdedigen.

Ook het publiek weet SX Zuidbroek te vinden. Zeker voor de zaterdagavond is het raadzaam kaarten vooraf via internet (www.vanplan.nl) te bestellen.

Supercross is een specifieke vorm van motocross. De baan wordt opgebouwd in een hal, het parcours is kort, intensief met veel obstakels. Om de rijders snel en veilig zo’n parcours te laten rijden is speciale grond nodig. Groningse klei is uitstekend. Die ligt het hele jaar droog opgeslagen achter de Eurohal. De Eurohal is dan wel veel kleiner dan de grote stadions waar de supercrossers in de komende maanden hun kunsten zullen vertonen, maar ‘de bak’ in Zuidbroek is net zo groot als bijvoorbeeld in Stuttgart en Parijs en zelfs groter dan in Chemnitz. Daarnaast biedt de organisatie de rijders extra baantijd als training.

Net als vorig jaar zal Dutch Supercross een uiterst sterk deelnemersveld presenteren. Castrol Power 1 Moto Base Suzuki, een Duits team komt met drie Amerikanen, Cole Martinez (King of Zuidbroek 2016), Justin Starling (Prince of Zuidbroek 2017) en Nicolas Schmidt (ADAX SX Cup winnaar 2016/2017). De vierde rijder is Cedric Soubeyras, een Fransman die recent tijdens de SX Marseille de zaterdag-finale wist te winnen. DIGA Procross Husqvarna komt met Carl Ostermann (D, SX85), Julien Lebeau (F, SX2), Adrien Malaval (F, SX2) en Dominique Thury (D, SX1). Thury won in 2013 al eens de Dutch Supercross SX2 en is in de hal altijd goed op dreef. Peter Mulder Motors brengt Fransman Brice Maylin uit Toulouse. Maylin was nog nooit in Zuidbroek maar staat in Frankrijk vaak op het podium en won al eens een supercross. Tweede rijder is Ashley ”Bad Boy” Greedy uit Wales. Ashley zorgt altijd voor spektakel en er gebeurt eigenlijk altijd iets bijzonders. Hij schuwt het ook niet om een elleboogje uit te delen op het circuit.

Absolute topper in het Peter Mulder JR Husqvarna team is Chris Howell (USA) . De Amerikaan rijdt het prestigieuze Monster Energy AMA Supercross Championship, de grootste supercross serie wereldwijd. De organisatie is supertrots dat Chris Howell overkomt en heeft daarmee en superkanon uit de Amerikaanse SX serie aan de start. Maar er komen nog veel meer sterke rijders. De organisatie vanaf het begin oog gehad voor de ‘gewone’ crosser,zoals de eigen leden van de MC Delfcross en de crossers uit de regio. De vrijdag is dan ook traditioneel voor de regionale en nationale rijders. Dutch Supercross is is ook entertainment. Het dweilorkest de Utlopers zullen voor de Thialf-sfeer zorgen en DJ Willem zort voor de opzwepende beats.