Lezing over poolreizen en het arctisch klimaat

APPINGEDAM - De Stichting Weer- en Sterrenkunde houdt woensdag 7 november om 19.30 uur een publiekslezing door de bekende klimatoloog Richard Bintanja, met als titel: Poolreizen en het Arctisch klimaat.

Deze lezing vindt plaats in Egyptisch Restaurant Nefertari in Appingedam. Voor donateurs is de entree gratis. Voor belangstellenden wordt een bijdrage van € 5 gevraagd.

Richard Bintanja studeerde af aan de Universiteit Utrecht in Meteorology and Physical Oceanography (1990), waar hij promoveerde op het onderwerp Antarctische meteorologie en klimatologie (1995). Zijn wetenschappelijke loopbaan concentreert zich op het klimaat van beide poolgebieden, waarbij aanvankelijk meteorologische/glaciologische waarnemingen plaatsvonden tijdens verschillende veldcampagnes in de noordelijke en zuidelijke poolgebieden. Hij publiceerde zijn werk in ongeveer 100 wetenschappelijke artikelen waaronder acht keer in spraakmakende tijdschriften zoals Nature. In 2017 werd hij benoemd tot honorair hoogleraar aan de universiteit van Groningen. Momenteel is hij verbonden aan het KNMI. Met zijn Antarctische reizen als inspiratiebron heeft hij enkele romans geschreven waarvan de zesde in 2019 zal verschijnen.

In deze literaire lezing zal Richard Bintanja, met behulp van een combinatie van beelden (foto’s) en tekstfragmenten, zijn roman Poolreizen op een lichtvoetige manier doorkruisen waarbij de diverse aspecten van poolexpeditie(s) de revue zullen passeren. Tevens zal worden ingegaan op de wetenschappelijke vraagstellingen van dediverse expedities.

Na de pauze zal hij spreken over het veranderende noordpoolklimaat in al zijn aspecten, temperatuur, neerslag, zee-ijs. Er wordt ingegaan op de belangrijkste processen, en de huidige stand van zaken. Tevens zullen veranderingen in het Arctische klimaat aan bod komen, zowel veranderingen in het (recente) verleden als toekomstverwachtingen. Natuurlijk wordt ingegaan op de oorzaken van de klimaatveranderingen, en ook de (mogelijke) gevolgen ervan. Waarom warmt het noordpoolgebied zo snel op ten opzichte van de rest van de wereld?