Toekomstbestendig huis

TEN POST - Hanneke van ’t Slot uit Ten Post heeft maandag de sleutel overhandigd gekregen van haar nieuwe toekomstbestendige woning. De komende twee jaar woont ze hier zonder huur te hoeven betalen.

Met als tegenprestatie een ambassadeurs- en beheerdersrol voor de Postkoamer; de aangrenzende ruimte en ontmoetingsplek. De sleutel werd overhandigd door Remco Kouwenhoven van Van Wijnen. Hanneke heeft gereageerd op de oproep van Van Wijnen, Urgenda en QuakeShield in september dit jaar.

De drie partijen zochten een bewoner voor deze door hen versterkte, verbeterde en verduurzaamde en woning in Ten Post. Hanneke is blij dat zij uiteindelijk gekozen is als nieuwe bewoner. Zij gaat er wonen met haar twee dochters, hond en kat. Ze kent Ten Post en de woning heel goed, ze woonde in het huis ernaast. De hele versterking en verbouwing van de woning heeft Hanneke van dichtbij meegemaakt. Nu gaat ze het huis bewonen.

Naast het bewonen van de woning gaat Hanneke ook de winkel van het oude postkantoor beheren: de Postkoamer. De voormalige winkelruimte is afgescheiden van de privé-vertrekken van de woning. In de winkelruimte zijn de gebruikte technieken zichtbaar. De ruimte wordt bovendien ingericht om rondetafelgesprekken te voeren over de toekomst van Groningen. De bewoonster gaat hierin een actieve rol vervullen als gastvrouw. Ook zal ze haar ervaringen delen en haar huis een paar keer per jaar openstellen voor geïnteresseerden.

Van Wijnen kocht in Ten Post het oude postkantoor en woonhuis. Beiden zijn opgeknapt, versterkt en energieneutraal gemaakt. Van Wijnen, QuakeShield en Urgenda hebben samen kennis en ervaring opgedaan met het gelijktijdig versterken, verduurzamen en verbeteren van woningen. Er zijn in deze particuliere woning nieuwe en bestaande technieken toegepast. De drie partijen willen een actieve en directe bijdrage leveren aan het veiliger en energieneutraal maken van het woningaanbod in het aardbevingsgebied. Hun werkwijze is er op gericht dat de woning toekomstbestendig is én nog steeds (of weer) in het straatbeeld past. De vrijstaande en aardgasvrije eengezinswoning is nu klaar voor de nieuwe bewoonster en haar gezin.

Om te laten zien dat het mogelijk is om tegelijkertijd beschadigde huizen in Groningen te versterken, te verbeteren en meteen ook energieneutraal te maken hebben de initiatiefnemers de krachten gebundeld.