Reünie klas School met de Bijbel Appingedam

APPINGEDAM - Ria Maring heeft zaterdag een lang gekoesterde wens in vervulling zien gaan, een reünie van de tweede klas van de School met de Bijbel in Appingedam.

Als organisator kreeg ze steun van Klaas Emmelkamp. Die heeft, van beroep rechercheur, de meeste leerlingen weten op te sporen. „Wij hadden een leuke klas en dat bleek maar weer vanwege de enorme enthousiaste reacties die kwamen na de oproep,” vertelt Ria. „Gekozen is voor de kern, leerlingen die van klas 1 tot en met 6 altijd bij elkaar in de klas hebben gezeten.

De ex- leerlingen kwamen vanuit het hele land naar het Paviljoen in Appingedam. Een aantal mensen zijn in de provincie Groningen gebleven en een aantal wonen nog in Appingedam. „We hadden elkaar 60 jaar niet gezien. Soms moest je even goed kijken maar... wij herkenden elkaar.”

Totaal waren 20 personen aanwezig, onder wie de juf van de tweede klas en meester van klas vijf, beiden inmiddels in de 80 jaar.

„We raakten niet uitgepraat en zijn door middel van ‘de Koffer vol herinneringen’ teruggegaan in de tijd. Wat is er veel veranderd en wat een verhalen kwamen er los. Zoals het moment dat je naar de eerste klas ging en de leerlingen van de zesde klas met kippenvoer strooiden. De eersteklassers waren immers nog kuikentjes. Dat we met Kerst een sinaasappel en een boekje kregen. Dat we met kroontjespennen schreven . Na drie keer foutloos schrijven kregen we een stempel of plaatje in ons schrift.”

Na de uitvoerige lunch werd de voormalige school in de Dijkstraat bezocht die is verbouwd een appartementencomplex voor senioren. Menco Hoffman en zijn partner Geppie hadden hun woning opengesteld om te bezichtigen. De reünisten vonden het leuk om terug te zien. Vooral omdat de prachtige ramen van het trappenhuis nog intact zijn en een schitterend decor vormen in hun woning.

Vervolgens werd een bezoek gebracht aan de voormalige Gereformeerde Kerk en een toeristische wandeling door Appingedam gemaakt. Als afsluiting werd er n het Paviljoen geborreld en heerlijk bijgepraat, gepraat en nog eens gepraat.