1000e Bezoeker in hangende keuken Appingedam

APPINGEDAM - Paul Roelofs heeft woensdag de duizendste bezoeker van dit jaar over de vloer gehad in zijn hangende keuken aan Solwerderstraat 14 in Appingedam.

De familie van der Pol kreeg door hem onder andere een bloemetje overhandigd. Roelofs woont sinds ruim twee jaar in een pand met één van de hangende keukens, vlak bij de Vrouwenbrug. Op deze brug staan vaak toeristen te fotograferen. „Als ik thuis ben nodig ik ze wel eens naar binnen,” vertelt Roelofs. „In het begin waren het er zo’n 8 per week gemiddeld, nu bijna 14 per week. De afgelopen periode ben ik weer even aan het tellen geslagen en kwam ik er op uit dat de 1000e bezoeker van 2018 tegen het midden van de week langs moest komen.”

Het toeval wilde dat het om twee kanovaarders ging, misschien wel het mooiste vervoermiddel om Appingedam te verkennen. Roelofs is niet alleen de aantallen gaan bijhouden, maar ook de plek waar de toeristen vandaan komen. „Circa 90% komt van buiten de provincie. Voor deze 1000e ben ik even wezen shoppen bij de Damster ondernemers en kon ik de familie van der Pol uit Hoorn en Groningen enkele entreekaarten voor musea en exposities, een boek over Appingedam, lunchbonnen, folders, cadeaubonnen en een mooie bos bloemen aanbieden.”

Roelofs woont met plezier in een van de bijzondere bouwwerken die vanaf de Vrouwenbrug en de Flintenbrug goed te zien zijn. Zijn woning, een voormalig pakhuis, is gebouwd in 1600 en tot 1790 daadwerkelijk als pakhuis gebruikt. Hierna ging het vervoer van goederen via het pas gegraven Eemskanaal en kwam de pakhuisfunctie te vervallen. Men ging er wonen en er werden winkels en bedrijven in gesticht. Daar men toen geen ruimte meer had in het pand voor een keuken werd deze er maar ´aangeplakt´.

Sinds juli 2016 huurt Roelofs het pand van de vereniging Hendrick de Keijser in Amsterdam. Al vrij snel merkte Roelofs op dat men veel belangstelling had voor de keukens en zwaait sindsdien regelmatig deur of raam open met de vraag: wilt u de keuken even zien? „De familie van der Pol was overigens zeer verrast en beduusd dat deze eer hen ten deel viel. De familie verblijft op camping Ekenstein en ze hadden de kano’s meegenomen om met dit mooie nazomerweer even rondje Appingedam te doen.”

Dat Appingedam goed in de belangstelling ligt merkt men ook bij de VVV Eemsdelta. Mede door de oproep van burgemeester Anno Wietze Hiemstra in het tv programma DWDD komen er momenteel meer mensen gericht naar Appingedam.