De Hoven biedt loopbaan in de zorg na een andere carrière

NOORD-GRONINGEN - Stel, je hebt een kantoorbaan. Je denkt: ik heb aardig werk, maar je voelt je eigenlijk alleen prettig tijdens de activiteiten in je vrije tijd. Of je hebt een baan bij een bank. De salarisstrook ervaar je elke maand weer als prettig, maar de voldoening die je uit je werk haalt is eigenlijk maar mondjesmaat. Dan wordt het misschien tijd voor een baan in de zorg.

Dat vinden ze tenminste bij Stichting de Hoven. Ze staan, net als vele andere zorginstellingen, te springen om gemotiveerd personeel. Via het reguliere onderwijssysteem valt de keuze van de meeste jonge mensen niet vanzelfsprekend op de ouderenzorg. Bij De Hoven, met vestigingen in onder andere Winsum, Baflo en Appingedam, gooien ze het bij het werven van nieuw personeel sinds vorig jaar over een andere boeg. „De zij-instromers worden voor ons een steeds belangrijkere groep,” vertelt manager ontwikkeling Karin van de Vries. „Zonder daar een beroep op te doen gaan we het niet redden. Gelukkig valt al bij veel mensen het kwartje dat het in de zorg leuk werken is. En je ziet dat ze ook trots zijn op die kentering in hun loopbaan. Maar In Noord-Groningen merken we gewoon extra sterk de gevolgen van de vergrijzing. De populatie ouderen neemt toe. En we hebben ook steeds minder jongeren door de ontgroening. Die zoeken niet alleen elders een baan, maar als ze gaan studeren komen ze op kamers te wonen. En daarna is de kans dat ze terugkeren naar hun geboortegrond klein. Het werkt hier dus dubbelop.”

Van de Vries schetst een somber toekomstbeeld als de al succesvol ingezette veranderingen bij de werving van personeel geen stevig vervolg krijgen. „Tussen nu en 2030 stijgt het aantal 75-plussers in deze regio met zo’n 12%. De verwachting is dat het aantal mantelzorgers in 2020 al met 20% is gedaald en in 2040 zelfs 60% minder is dan nu. Dat komt doordat we steeds langer moeten doorwerken en het aantal jongere mensen in de regio afneemt. Het appèl dat op zorgorganisaties wordt gedaan wordt eerder groter dan kleiner. Als de vraag op de arbeidsmarkt blijft stijgen, krijgen we te maken met een zorgelijk scenario.”

„De vergrijzing is bij ons zelf ook te merken. In de komende tien jaar gaan 300 mensen met pensioen, dat is bijna de helft van onze zorgmedewerkers. De vervangers moeten we straks wel klaar hebben staan. We moeten hard aan de slag met aan het opleiden van nieuwe collega’s.”

De nieuwe wervingsmethodes onder zij-instromers beginnen al hun vruchten af te werpen, merkt pr- en communicatieadviseur Hilda Boelens. „Begin dit jaar zijn we begonnen met een variant op de College Tour. Via een talkshow werd het verhaal van de zorg verteld. Dat is een succesformule gebleken. Bezoekers werden gekoppeld aan een medewerker en onder andere via workshops kon iedereen voor zichzelf bekijken of werken in de ouderenzorg iets voor hem of haar was. Uiteindelijk zijn er na de zomer 190 leerlingen aan een opleiding begonnen. Het mooie is dat bijna de helft ouder is dan 30 jaar. Allemaal mensen die al een andere loopbaan achter de rug hebben. Voor hen hebben we een eigen opleiding op basisniveau ontwikkeld. Daarna kunnen ze doorstromen naar allerlei niveaus. Je komt via de zij-instroom mensen met heel verschillende voorgeschiedenissen tegen. Zoals een vrouw die in een viswinkel heeft gewerkt en nu hele dagen loopt te stralen in de Twaalf Hoven in Winsum (zie foto en verhaal elders op deze pagina). Of iemand die bij de Makro heeft gewerkt en na een aantal maanden thuis op Damsterheerd in Appingedam als vrijwilliger is begonnen. De vonk sloeg over en hij heeft inmiddels niet alleen een vaste baan, maar ook het gevoel dat hij ertoe doet. En hij krijgt waardering. Laatst zei hij tegen me: ‘de mensen zijn blij als ik kom’. Mooi om te horen. Wat de medewerkers in opleiding ook prettig vinden om te ervaren, is dat ze ruimte en vertrouwen krijgen. En dat ze zelfs als leerling al voor vol worden aangezien, vinden ze heel bijzonder.”

Het doen overslaan van de vonk is het nieuwe wapen van De Hoven in het aantrekken van nieuwe personeelsleden. „Mensen moeten de zorgzaamheid in zichzelf zien te ontdekken,” legt Van der Vries uit. „Onze taak is om dat aan te wakkeren, om in het al smeulende vuur te blazen. We moeten ze daartoe wel eerst opzoeken. We moeten ze in het vizier krijgen. Er zijn best veel mensen op zoek naar iets anders. Maar het is ook zo dat mensen vaak zelf niet op het idee komen om in de ouderenzorg te gaan werken. Daar hebben ze meestal nog nooit over nagedacht. Diezelfde mensen zeggen na een paar maanden bij ons: ‘ik vind het geweldig’. Het nemen van de drempel was voor hen het meest spannend. Ze zijn blij dat ze iets anders in zichzelf hebben aangeboord. Dat ze voldoening in hun werk hebben. Het is niet alleen iets geven, je krijgt er ook wat voor terug. Het is zulk dankbaar werk. Maar wel in het besef dat er ook altijd iemand naast je staat in geval van twijfel of bij dilemma’s. Want je komt natuurlijk ook indringende zaken tegen. Zoals verdriet en eenzaamheid.”

„Werken in de ouderenzorg is vooral mensen een mooie dag bezorgen,” weet Van de Vries. „Zorgen dat ze het goed hebben. Dat ze in hun nieuwe omgeving hun leven zoveel mogelijk kunnen blijven voortzetten zoals ze dat gewend waren. En gewoon vaak de volgende vraag gesteld krijgen: wat vind jij fijn?”

Van de Vries somt de voordelen van een baan in de zorg graag op. „Erbij horen, ertoe doen, een connectie maken. Dat hoort er allemaal bij. Je bouwt een band op met mensen. Dat gaat heel anders dan in het ziekenhuis. Het intermenselijke is zo belangrijk.”

„Het allermooist vind ik het als ik merk dat onze medewerkers trots zijn op hun werk. En dat ook uitstralen. De medewerkers zijn onze beste ambassadeurs. Voor ons een extra reden om niet alleen voor onze bewoners, maar ook voor onze medewerkers goed te zorgen.”

Van viswinkel naar ouderenzorg

Willeke Oosting is 37 jaar en woont in Drachten. Samen met haar man heeft ze 15 jaar een viswinkel gehad. Sinds kort werkt ze in de zorg.

„Ik heb altijd de ouderenzorg mooi en interessant gevonden. De mogelijkheid deed zich vorig jaar voor om de BBL-opleiding verzorgende IG te gaan volgen, Dat is werken en leren tegelijk. Een geweldige opleiding kan ik nu zeggen. Ik werk in Tiggelborg in De Twaalf Hoven in Winsum in één van de woningen, een mooie werk - en leerplek. Het is zo fijn om mensen met dementie een mooie en waardevolle dag te kunnen bezorgen. Een glimlach doet veel. Mensen die overwegen in de zorg te gaan werken, adviseer ik om hun hart te volgen. De ouderen waren vroeger goed voor ons, nu wil ik graag de aandacht en zorg bieden die zij ons vroeger boden. De verhalen van de bewoners laten je zien hoe hun leven er vroeger uitzag. Hierdoor kunnen wij ervoor zorgen dat zij zoveel mogelijk het leven kunnen leiden zoals ze dat gewend waren. Contact met de familie is daarvoor erg belangrijk.”

„Werken bij De Hoven geeft je erg veel voldoening doordat wij de tijd hebben om echt naar onze bewoners te luisteren. Hierdoor voelen de bewoners zich thuis en krijgen wij de glimlach, waar we het voor doen.”

door Bram Noordhuis