Werknemers Nouryon krijgen er 7,5% bij in 2,5 jaar

DELFZIJL - FNV Procesindustrie heeft een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao voor Nouryon, het verkochte Specialty Chemicals-onderdeel van AkzoNobel. De ongeveer 2500 medewerkers uit onder meer Hengelo, Delfzijl en Rotterdam krijgen een loonsverhoging van 7,5% in 2,5 jaar tijd en eenmalige uitkering van 3000 euro.

Ook over de pensioenen zijn goede afspraken gemaakt. Daarnaast wordt het bestaande sociaal plan van AkzoNobel ook van toepassing op de medewerkers van Nouryon en wordt dit verlengd tot 2022. Het resultaat wordt binnenkort aan de leden voorgelegd.

Daarmee komt voorlopig een einde aan de stakingen bij dit voormalige deel van AkzoNobel. Erik de Vries, bestuurder FNV Procesindustrie: „Ik ben blij dat er nu met deze goede afspraken voor de medewerkers van Nouryon een einde is gekomen aan een lange strijd. Ook heeft Nouryon nu voor het eerst onderkend dat er een pensioenprobleem bestaat, en gaat een expertgroep zich daarover buigen. Het is daardoor voor Nouryon niet langer mogelijk om weg te kijken van deze ongemakkelijke waarheid.’”Pensioen

Ook op het gebied van duurzame inzetbaarheid zijn afspraken gemaakt. Zo wordt er voor oudere medewerkers een pilot opgestart voor een zogeheten 80-90-100 regeling. Dat betekent dat er 80 procent gewerkt wordt, voor 90 procent van het loon en 100 procent van de pensioenopbouw. De Vries: „Tijdens de ledenvergaderingen was duurzame inzetbaarheid en gezond doorwerken tot het pensioen een heikel punt. Het is goed dat ook daarover nu afspraken zijn gemaakt.”