Lezing ‘Permacultuur en voedselbos’ in Godlinze

GODLINZE - De Velt-afdeling Groningen houdt de lezing ‘Permacultuur en voedselbos’op 25 november van 14.00 tot 16.00 uur in samenwerking met Kunsthuis Oal Eer in Godlinze.

De spreker is landschapsarchitecte Letitia van der Merwe uit Eelde. Aanleiding voor de lezing is het verschijnen van het gloednieuwe Velt-boek ‘Permacultuur’, dat ook tijdens de lezing te koop is.

Velt, de Vlaams-Nederlandse vereniging voor ecologisch leven, tuinieren en koken, promoot al meer dan veertig jaar gezond leven en tuinieren op het ritme van de seizoenen en met respect voor mens en natuur.

Het begrip permacultuur is een samenvoeging vanuit het Engels: ‘permanent agriculture’. Terwijl de gangbare landbouw gebruik maakt van fossiele brandstoffen en van externe bronnen uit de mijnbouw , probeert permacultuur de manier na te bootsen waarop ecosystemen werken, zonder aanvoer van mineralen en energie van buiten. Op den duur kosten permacultuur-tuinen minder arbeid en energie, zijn ze beter bestand tegen extreem weer en hebben ze een hogere natuurwaarde dan gangbare landbouwsystemen. Permacultuur-principes zijn zowel in de kleine tuin als ook op grote schaal toe te passen en bieden daarmee een toekomstperspectief voor het verbouwen van voedsel in samenwerking met de natuur. Een concrete toepassing van permacultuur zijn de nu enorm in de belangstelling staande voedselbossen. Met kruiden, struiken en bomen in negen verschillende lagen of hoogtes worden dankzij een uitgekiend ontwerp weelderige eetbare bostuinen gecreëerd.

Letitia van der Merwe is landschapsarchitecte en al jaren enthousiast betrokken bij het thema. Zij zal op de basisprincipes van permacultuur ingaan en daarnaast de praktische toepassingsmogelijkheden voor de eetbare tuin en voor het voedselbos laten zien.

Voor het bijwonen van deze lezing is reservering via l.vandermerwe@ziggo.nl of info@kunsthuisoaleer.nl noodzakelijk.