5000 Abonnees Je bent Damster als

APPINGEDAM - De Facebookpagina ‘Je bent Damster als’ loopt als een tierelier. Tonnie Stam uit Appingedam is er 2,5 jaar geleden mee begonnen en vorige week werd de 5000e abonnee ingeschreven.

“Eigenlijk hebben we het in februari 2016 opgezet voor een paar man,” vertelt de 64-jarige Stam. “Gewoon om onze foto’s te kunnen delen. Ik had nooit verwacht dat het aantal mensen dat de pagina wilde bekijken zo gigantisch omhoog zou gaan schieten. Het eerste half jaar liep het overigens nog voor geen meter. Totdat de gemeente Appingedam er positief op reageerde en Je Bent Damster als koppelde aan haar pagina. Vanaf dat moment ging het echt hard.”

De kracht van de pagina ligt volgens Stam in de reacties. Mensen reageren overal op en dat lokt ook weer reacties uit. Er hoef maar een foto van een bepaald pand op te komen en dan volgen de reacties elkaar op. Dan komen echt de verhalen los en komt heel veel informatie en kennis binnen. Ook over de geschiedenis. En dat vinden mensen leuk. Het is niet de bedoeling dat er op de pagina discussies worden gevoerd over allerlei onderwerpen. Ik controleer altijd of er gekkigheid op staat, ik wil geen flauwekul of gesodemieter. Het moet leuk blijven. En het moet natuurlijk wel betrekking hebben op Appingedam. Daarom hebben we ook een aantal regels opgesteld. Het is ook een besloten groep. Mensen moeten er echt lid van worden.”

Opvallend veel ouderen en mensen die wat met Appingedam hebben die zijn verhuisd, naar bijvoorbeeld het buitenland, zijn lid. Ruim 2000 komen er uit Appingedam, zo’n 500 uit Delfzijl, en zo’n 650 uit de rest van de provincie. Verder komen de leden uit de overige delen van Nederland, maar er zijn ook tientallen abonnees in Duitsland, Indonesië, Canada, België en de Verenigde Staten. En allemaal genieten ze van de vele foto’s, films en wetenswaardigheden op de pagina. “Mensen die geen contact meer hebben met Appingedam, vinden het geweldig om te lezen,” weet Stam. “De hofleveranciers van de foto’s zijn van het begin af aan Henk Feenstra, Reint Bos en Henny Noorman. Zij komt vaak speciaal op de fiets uit Delfzijl om foto’s te maken. De pagina biedt in feite de mogelijkheid om te zien hoe Appingedam er nu uitziet. Dat is voor veel mensen van ver de reden om te kijken en ook voor veel Damsters die bijna de deur niet meer uitkomen, is het een uitkomst. Het is hartstikke mooi dat het zo lekker loopt. Ik vind het ook altijd mooi om te merken dat er een beetje een strijd is om de mooiste foto erop te krijgen.”

De buitengewoon enthousiaste Tonnie Stam fotografeert zelf ook heel graag, maar zijn grootste liefhebberij zit in het filmen van landbouwtaferelen. Daarvoor heeft hij een YouTube account met de titel Tonnie Stam. En de films, inmiddels liefst 940 stuks, zijn populair. Het kanaal heeft al 15.500 abonnees. De meest populaire film, over de oogst van hennepzaad, werd ruim 200.000 keer bekeken. “Het filmen is mijn tweede grote hobby,” vertelt Stam. “Maar eigenlijk is het mijn grote passie. Als de mogelijkheden op filmgebied van nu er ruim 20 jaar geleden al waren geweest, was ik geen monteur van landbouwmachines gebleven. Dan had ik zeker geprobeerd professioneel filmer te worden.”

En eigenlijk is hij dat nu ook zo’n beetje. Want Stam is veelgevraagd. Landbouwers bellen hem zelf op als ze wat te melden hebben of iets leuks om te filmen, zoals de oogst. Stam komt dan langs met meerdere camera’s, waaronder een drone, waarmee hij fantastische beelden schiet. “Ze kennen me natuurlijk allemaal nog van mijn werk als monteur. Maar nu zien ze me graag komen om te filmen. Ik krijg ook heel veel reacties op mijn films, ook veel uit het buitenland. Ik reageer overal op, ook op reacties uit Scandinavië en Tsjechië die ik eigenlijk niet kan lezen. Dan zet ik mijn vertaalprogramma aan om te kijken wat ze bedoelen en laat ik mijn Nederlandse reactie weer vertalen voor hen. Ik vind dat geweldig.”