Gelukscarrousel Vraagelkaar werkt in Appingedam

APPINGEDAM - Twee 85-plussers besluiten om samen te gaan fietsen. Dat houdt ze vitaal. Een student van Noorderpoort gaat een lieve Damster helpen met haar kapotte stopcontact.

Het zijn resultaten van de Gelukscarrousel die vorige week in De Basiliek in Appingedam werd gehouden.

In de goedgevulde voormalige kerk vertelde Johanna vertelde over het fijne contact dat ze al lange tijd met Josee onderhoudt. De Gelukscarrousel deedecht zijn werk. Mensen verbinden voor een sprankje geluk en watpraktische steun. Dat was het doel van deze hartverwarmende middag van Vraagelkaar.

En waar restauranteigenaar Hans Beukema van de pittoreske Basiliek graag aan mee heeft gewerkt. Het vuur in de grote windlichten flakkert heen en weer terwijl de eerste deelnemers de sfeervolle entree van de Basiliek betreden. Ze worden warm ontvangen door studenten van Noorderpoort. Deelnemers zijn druk in gesprek met elkaar en met de inspiratiecoaches van Vraagelkaar. Wat maakt hun leven een sprankje mooier? De 87-jarige Geertruida wil gaan breien met Martha. Haar ogen beginnen te glanzen bij het vooruitzicht.

Op gekleurde etagères wordt de high tea geserveerd. Cliënten van Cosis hebben een deel van de lekkernijen gebakken: appel- en notenkarameltaart. Terwijl iedereen zit te smullen begint de carrousel te draaien en dat is ook de bedoeling. De dansworkshop onder leiding van Hans van der Hilst, achtvoudig Nederlands kampioen ballroom dansen, trekt een groot deel van de deelnemers naar boven. Het gelach en het stampen van de deelnemers dringt beneden door.

Ondertussen masseert Marjanne, vrouw van Hans, vakkundig de deelnemers. Ze ontspannen onder haar vaardige handen. Studenten van Noorderpoort verwennen de vrouwelijke deelnemers met een handmassage en mooi gelakte nagels.

Als de deelnemers van de dansworkshop zien dat er ruimte is in het Verwencafé, grijpen de mannelijke cliënten van Cosis hun kans. Een voor een kruipen ze in de stoel bij Marjanne voor een heerlijke gezichtsmassage. Ondertussen vertelt Jannie over Henny met wie ze via Vraagelkaar mee optrekt. Henny kon niet naar de carrousel komen, maar komt binnenkort samen met Jannie terug voor koffie en taart. De studenten van Noorderpoort zijn enthousiast. Michael, Jano en Jelle besluiten meteen iets te betekenen voor anderen: een klusje of boodschappen doen en uitleg geven over de tablet. In de Kosterij wordt druk geschilderd en geplakt. De tijd vliegt voorbij.

Vraagelkaar is een beweging die vijf jaar geleden in gang werd gezet in Appingedam. Sindsdien ervaren vele Damsters een sprankje geluk door het contact met buurtgenoten die zij opdeden. Wil je meedoen? Kijk dan op www.vraagelkaar.nl of bel met 088-7878901.