Partijen tekenen in slib voor duurzame N33

APPINGEDAM - Tien betrokken partners hebben vorige week een intentieverklaring ondertekend voor het verduurzamen van de N33.

Zij deden dat op een ludieke manier door hun handafdruk in slib onder de intentieverklaring te zetten.

Ze onderschrijven de ambitie van de provincie Groningen en Rijkswaterstaat om de N33 Midden als volledig energieneutrale rijksweg aan te willen leggen. Er wordt gezocht hoe lokale, natuurlijke materialen op een slimme manier als grondstof kunnen dienen bij de aanleg. Bijvoorbeeld door vangrails van biobased grondstoffen te maken of door bouwblokken uit geperst slib uit de Eems-Dollard te gebruiken. Tijdens de ondertekening stond er een kunstwerk van grote bouwblokken tentoongesteld, gemaakt van slib uit de Eems-Dollard.

Op korte termijn stellen de partners een programma op om duurzaamheid van de N33 Midden verder uit te werken. Bij verduurzamen gaat het bij de N33 Midden over de onderwerpen: circulariteit, energie, biodiversiteit en sociale relevantie.

De N33 Midden als volledig energieneutrale en zoveel mogelijk circulaire rijksweg betekent dat naast het energieverbruik van de weg zelf ook het energieverbruik van de aanleg ervan wordt gecompenseerd. Daarnaast biedt de geheel nieuwe brug over het Afwateringskanaal meer mogelijkheden voor een ecologische verbindingszone.

De verklaring werd ondertekend door: : provincie Groningen, Rijkswaterstaat, gemeente Midden-Groningen, gemeente Appingedam, gemeente Delfzijl, Groningen Seaports, Stichting BuildinG, Natuur en Milieufederatie Groningen, Groninger Energiekoepel (GrEK) en de New Energy Coalition.

Kijk voor meer informatie ook op: www.n33midden.nl.