16000e Bezoekers Zeemanshuis Eemshaven, een absoluut record

EEMSHAVEN - Havenmeester Pieter van der Wal van Groningen Seaports heeft donderdag in aanwezigheid van bestuur, vrijwilligers en bezoekers van het Zeemanshuis de 16.000e bezoeker in 2018 verwelkomd.

Dat aantal is een absoluut record in de Eemshaven. Het betrof Eimantas Grabauskis uit Litouwen. De opvarende van de crew-tender MCS Boreas stapte rond 20.00 uur nietsvermoedend het zeemanshuis binnen. Havenmeester Pieter van der Wal van Groningen Seaports verwelkomde hem met een toespraak en een plakkaat waarop deze bijzondere gebeurtenis is vermeld.

Tevens overhandigde de havenmeester een stropdas, een wapenschild en een boek van de havens. Door voorzitter Bert Hoekstra van het Zeemanshuis werd een welkomstpakket met dagelijkse levensbehoeften en leuke dingen aangeboden.

Het Zeemanshuis is sinds 1999 actief in de Eemshaven, aanvankelijk op een locatie in één van de goederenloodsen. Naast de opvang van zeevarenden en truckers aldaar werd ook hard gewerkt aan een meer definitief onderkomen. Mede dankzij een reeks giften en donaties kon in 2004 het huidig onderkomen aan de Borkumweg in de Eemshaven worden betrokken. Hoewel het aantal bezoekers de eerste jaren gestaag groeide bleef het bezoekersaantal jarenlang op rond 10.000 bezoekers per jaar steken. Tot 2018. De gestage groei van de haven, vooral op het gebied van de bouw van windparken op zee, het onderhoud van bestaande windparken, de kabellegging op zee en de frequente aanwezigheid van kolenschepen zorgt ervoor dat het bezoekersaantal gestaag toe is gaan nemen. Ook de afbouw van twee cruiseschepen in de haven, dat dit jaar langer duurde, heeft bijgedragen.

Het Zeemanshuis is een initiatief van de Stichting Koopvaardijpastoraat Groningen en wordt gerund door ongeveer 35 vrijwilligers die zeven dagen per week het huis draaiende houden. In het Zeemanshuis kunnen zeevarenden en vrachtwagenchauffeurs ontspannen in huiselijke sfeer. Men kan hier onder het genot van een hapje en een drankje onder andere TV-kijken, een spelletje spelen of contact zoeken met het thuisfront. De werkzaamheden van het zeemanshuis worden mogelijk gemaakt door ondersteuning met donaties en giften van overheid, bedrijfsleven en kerken. Aan het einde van het jaar, met Kerst, wordt alle zeevarenden in de haven een kerstpakketje bezorgd. Ook hieraan wordt door veel bedrijven bijgedragen.