Vijf Pronkjewails erbij in eregalerij Delfzijl

DELFZIJL - Wethouders Hans Ronde en Meindert Joostens hebben vrijdag vijf bewonersinitiatieven toegevoegd aan de Delfzielster Pronkjewails, de eregalerij in de hal van het gemeentehuis van Delfzijl.

De fotocollages van deze initiatieven werden door Ronde en Joostens samen met vertegenwoordigers van de initiatieven onthuld. Deze galerij is de gemeente in 2015 gestart om aandacht te vragen voor inspirerende initiatieven van inwoners.

De vijf initiatieven die een plek in de eregalerij hebben gekregen zijn: Stichting Weggeefwinkel, Activiteitencommissie Tuikwerd, Spieksters veur elkoar, Zorgtelefoon Noaberschap Bierum en Stichting De Doorgang.

De Stichting Weggeefwinkel wil de afvalberg verkleinen door kleding en spullen te hergebruiken en ze wil armoede bestrijden. Wat begon als een idee is uitgegroeid tot een volwaardige winkel en ontmoetingsplek aan de Waterstraat 66, gerund door een groot aantal vrijwilligers. Bezoekers kunnen spullen halen en brengen. Ook spullen zoals witgoed en meubelen kunnen wisselen van eigenaar, via het prikbord of Facebook.

De Activiteitencommissie Tuikwerd is een actieve groep vrijwilligers die belangeloos in en voor de wijk Tuikwerd diverse activiteiten voor met name kinderen organiseert.

'Spieksters veur elkoar' organiseert voor de inwoners van Spijk (Spieksters) hulp bij kleine alledaagse klussen en hulpvragen. Het kan gaan om hulp bij het gebruik van een computer of vervoer van A naar B. 'Spieksters veur elkoar' bestaat momenteel uit 32 vrijwilligers en verschillende werkgroepen.

Op 18 oktober 2017 is de Zorgtelefoon Noaberschap Bierum feestelijk gelanceerd. Een grote groep vrijwilligers helpt 24/7 mee in de beantwoording van allerlei hulpvragen.

Een inwoner ontdekte dat de speeltuin in de Zandplatenbuurt in Delfzijl niet veilig was voor kinderen met een beperking. Zij kreeg door haar enthousiasme en doorzettingsvermogen inwoners, gemeente en SWD in beweging. Jong en oud zijn samengebracht om de klus te klaren. De speeltuin is voor iedereen veilig. Nu zorgt Stichting De Doorgang voor het schoon, heel en veilig houden van de speeltuin. Een mooi resultaat van saamhorigheid van verschillende culturen, leeftijden en mensen met of zonder beperking.