Drie dagen ijsbaan op Molenbergplein Delfzijl

DELFZIJL De plaats Delfzijl krijgt in het weekend van 7, 8 en 9 december een mooi voorschot op een mogelijk lange winter. Er komt voor het eerst een ijsbaan in het centrum.

Die staat tegelijk met het driedaagse Cranberry Fair rond de Centrumkerk, aan de rand van het Molenbergplein, net voor het Gezondheidscentrum. De organiserende commissie van de Juniorkamer De Drie Delfzijlen ondervond bij de aankondiging van de plannen voor een ijsbaan nog wat weerstand omdat deze het aantal parkeerplaatsen zou beperken. Sommige winkeliers wilden die parkeerplaatsen niet missen in deze drukste tijd van het jaar. De plooien zijn inmiddels gladgestreken. “We hebben op de toekomstige kiss and ride strook voor het Geszondheidscentrum een ideale plek gevonden,” weet commissielid Nicole van der Wielen. “Hier heeft niemand er last van.”

Bij de Delfzijlster serviceclub, die jaarlijks het sliksleeën tijdens de Pinksterfeesten organiseert, lopen ze al een paar jaar rond met plannen voor een ijsbaan, vertelt Van Der Wielen. “Het is naar het idee van de succesvolle ijsbaan in de stad Groningen. In de wintermaanden is er gewoon niet veel voor de kinderen in Delfzijl te doen. Op de ijsbaan kunnen ze zich prima vermaken en het werkt ook duidelijk sfeerverhogend. We hopen dat het een succes wordt.”

De eerste editie gaat het om een ijsbaan van 10 bij 10 meter. Daaromheen komt een tent van 15 bij 15 meter te staan om de kou en wind buiten te houden. De tent krijgt doorzichtige wanden, zodat een ieder op het plein het goed kan zien. “De tent wordt aangekleed in après ski en kerstsfeer,” zegt commissielid Cars Klein Woolthuis. “Er komt een leuke entree en een kerstboom met verlichting. Op de zaterdag komt ook de pinguïn PinPin langs, de mascotte van de Rabobank. “

De vierkoppige commissie, met ook Erik Bosscher en Gertina Wind-van der Linde, ziet de ijsbaan zeker niet als iets eenmaligs. “We gaan nu klein beginnen,” legt Van der Wielen uit, “maar met de duidelijke intentie om het te laten groeien. We willen nu laten zien dat het kan, dat het werkt en dat de kinderen het leuk vinden. We hopen eigenlijk de weerstand de komende jaren wat weg te halen. We moeten op het punt komen dat we laten zien dat het echt iets is voor Delfzijl. Ik denk dat de ijsbaan en de Cranberryfair elkaar alleen maar versterken. We zetten ook geen eettentjes bij de ijsbaan. Die staan even verderop wel bij de fair. We zetten wel een soort carrouselbar neer voor warme dranken, Glühwein en chocolademelk. Dat hoort bij zo’n ijsbaan. Het is de bedoeling dat we elk jaar iets groeien. Mijn grote droom is een echte ijsbaan, met echt ijs. Mijn grote voorbeeld is Oldenzaal. Daar zijn ze met een week begonnen en nu staat de ijsbaan daar al vier weken per jaar.”

“Financieel gezien kan een echte ijsbaan niet uit in drie dagen,” vult Klein Woolthuis aan. “Dan zul je naar minimaal een week moeten. Qua prijs en weerstand is dat nu niet mogelijk. Wat betreft de organisatorische kant en de personele bezetting is dat eveneens nog niet haalbaar.”

De eerste keer zullen de meeste van de 23 leden tellende Juniorkamer hand- en spandiensten verrichten. Financiële zorgen zijn er niet. “We hebben de begroting rond,” klinkt het tevreden uit de mond van Van der Wielen. “We hebben zelfs veel andere sponsoren dan bij het sliksleeën aan ons weten te binden. Die nieuwe sponsoren vinden vooral het initiatief leuk en het feit dat er wat nieuws te doen is in Delfzijl. Verder krijgen we subsidie van het Loket Leefbaarheid en Stadsmarketing Delfzijl.”

Mede daarom is de toegang tot de ijsbaan ook gratis. Op de kunststofbaan zijn speciale schaatsen in de maten 28 tot 46 beschikbaar. “Om het laagdrempelige karakter te stimuleren zijn er ook stoeltjes beschikbaar, waar de kinderen achter kunnen schaatsen. Veel kinderen hebben natuurlijk nog nooit op het ijs gestaan en het is wel de bedoeling dat we ze op een leuke manier met het schaatsen in aanraking kunnen brengen. Daarom kunnen de papa’s en mama’s ook mee.”

De openingstijden zijn: vrijdag 7 december van 15.00 tot 21.00 uur, zaterdag 8 december van 13.00 tot 21.00 uur en zondag 9 december van 13.00 tot 17.00 uur.