Lezing over kosmische rampen en pas ontdekte meteoriet

APPINGEDAM - De Stichting Weer- en Sterrenkunde houdt woensdag 12 december om 19.30 uur een publiekslezing, verzorgd door Niek de Kort, met als titel: Kosmische rampen.

De lezing wordt gehouden in Egyptisch Restaurant Nefertari in Appingedam. Niek de Kort (1956) studeerde astrofysica aan de Rijksuniversiteit te Leiden en deed onderzoek naar de vroege stadia in de evolutie van sterren. Hij was de spil van de TELEAC-cursus die de sterrenkunde bij een kwart miljoen mensen in de huiskamer bracht. De in 1977 ontdekte planetoïde 12172 (Niekdekort) is naar hem vernoemd.

In deze presentatie neemt de astronoom de toehoorders mee op een reis langs de belangrijkste mechanismen die voor kortere of langere tijd invloed kunnen hebben op het weer en klimaat. Veel oorzaken voor klimaatbeïnvloeding blijken een oorzaak te hebben in het zonnestelsel en soms zelfs daarbuiten. Andere hebben te maken met de processen in of op onze planeet. De Kort bespreekt de mogelijke gevolgen en gaat na in hoeverre er kans is op een ‘kosmische ramp’ – in de zin dat het voortbestaan van onze beschaving op grote schaal wordt bedreigd.

Na de pauze verlegt hij de focus op een klein onderdeel van de behandelde oorzaken: de inslag van een meteoriet. Dagelijks bereiken meteorieten het aardoppervlak en daarbij is er geen voorkeur voor een bepaald gebied. Ook in Nederland vallen meteorieten. Tot voor enkele jaren waren er maar vier bekend, gevallen in de omgeving van Uden, Utrecht, Ellemeet en, in 1990, van Glanerbrug. Op miraculeuze wijze is kort geleden de vijfde meteoriet aan het licht gekomen, die zo’n 150 jaar eerder naar beneden kwam in de omgeving van Diepenveen.

Niek de Kort was bij deze ontdekking betrokken, alsmede bij het daaropvolgende – en nog lopende – onderzoek. Het verhaal leest als een spannende roman en geeft inzicht in de manier waarop buitenaards materiaal langzaam haar geheimen prijsgeeft.

Voor donateurs is de entree gratis, aan andere belangstellenden wordt een bijdrage van € 5 gevraagd.