Daan Noordenbos en Gerbrich Kroon met team tweede van Nederland

OVERSCHILD - Daan Noordenbos uit Schildwolde en Gerbrich Kroon uit Ten Boer zijn zaterdag in de hoogste Meesterklasse A met Talententeam Jeugd Schaak Noord tweede van Nederland geworden.

Dat gebeurde tijdens de slotwedstrijd van de landelijke clubcompetitie jeugdschaken in Rosmalen.

Het team bestaat uit vijf jeugdtalenten uit Friesland en Groningen. De tweede stek is eigenlijk sensationeel te noemen. Het team kon van tevoren niet rekenen op een positie in de middenmoot, maar tijdens de vier zaterdagen in Rosmalen bleek er een onverwoestbare teamgeest te ontstaan.

De vijf jeugdschakers kennen elkaar al van gezamenlijke toernooien en voelden daardoor perfect van elkaar aan wanneer men genoeg had aan remise of juist vol op de winst moest spelen. Na zes overwinningen en twee nederlagen eindigdez ze net boven het team van Almere en het team van Sliedrecht. Alleen STB uit Oosterhout, met hierin de Brabantse en Belgische topjeugd, bleef buiten bereik. Zowel Daan als Gerbrich leverden met hun uitstekende score een grote bijdrage aan de teamprestatie.

Het C-team van Ten Boer zorgde ook voor een verrassing. Het eindigde als 15de, een resultaat dat ver boven verwachting was. In het team waren Joël Greven en Daniël Sauchelli de topscorers. De andere twee spelers, Rowin Berghuis en Yrsa Reuver, zorgden door hun punten voor het verschil tussen gelijkspel en winst.