Gemeenteraden Groningen verbijsterd over gaswinning-debacle. 'Mijn vertrouwen in de overheid, ook de lokale overheid, is in vier jaar volledig verdampt'

Het is onaanvaardbaar dat het Rijk de gaswinning in 2022 verdubbelt. Dat vinden de gemeenteraden in Groningen die donderdagavond in spoedberaden bijeen kwamen.

Politici in Midden-Groningen, Eemsdelta, Het Hogeland en Stadskanaal zijn het spuugzat dat het Rijk zijn afspraken niet of onvoldoende nakomt.

,,Dit is een mokerslag en respectloos naar de inwoners in het aardbevingsgebied. Het gebied krijgt de ene na de andere dreun te verwerken’’, aldus Kor Berghuis (CDA) van Het Hogeland. ,,Het meest wrange is dat er met geen woord wordt gerept over de gevolgen voor het aardbevingsgebied. Wat betekent dit voor de veiligheid van inwoners? Het is net of het gebied er niet is en de inwoners al helemaal niet. Zo ga je niet met je inwoners om.’’

Ook de andere fracties spraken hun afschuw uit over de gang van zaken. Ze vinden het onaanvaardbaar dat het Rijk winsten behaalt, terwijl Groningen met te krappe budgetten voor de versterking achterblijft.

Gaskraan niet dicht maar verder open

Voormalig demissionair minister Stef Blok (CU) maakte een week geleden bekend dat hij de aardgaswinning in Groningen dit jaar wil verdubbelen. Het zou nodig zijn om de leveranties met Duitsland na te komen. Heel Groningen valt over hem heen omdat de afspraak is dat de gaskraan in verband met de vele aardbevingen juist dicht gaat.

Als de gaskraan verder open gaat, kan er wat Gemeentebelangen Midden-Groningen betreft een streep door de energietransitie en de aanleg van windmolen- en zonneparken. Factievoorzitter Markus Ploeger is sceptisch. ,,De gaskraan in Groningen zal de komende jaren steeds weer worden opengedraaid wanneer daar een aanleiding voor wordt gevonden’’.

Geen vertrouwen meer in overheid

Fractie Henk Bos in Midden-Groningen bekende volledig gedesillusioneerd te zijn over de discussie over de versterking. ,,Mijn vertrouwen in de overheid, ook de lokale overheid, is in vier jaar volledig verdampt.”

Zijn wethouder José Van Schie (PvdA) wil ,,desnoods naar de rechter stappen’’ om te voorkomen dat er meer gas uit het Groninger veld wordt gehaald.

Burgemeester Beukema biedt excuses aan

Burgemeester Gerard Beukema (Eemsdelta) was betrokken bij het maken van de subsidieregeling. Hij heeft daar geen spijt van, maar zegt dat de betrokken bestuurders eerder op de rem hadden moeten trappen. ,,Wij hadden moeten zeggen dat deze regeling onder deze condities niet opengesteld kon worden.’’ Hij bood zijn excuses aan.

Zoutkamp, Lauwersoog, Ulrum en Niekerk

Gemeenten vinden dat het Rijk met extra geld over de brug moet komen zodat er voldoende is voor alle inwoners die er recht op hebben. Daarnaast vindt Het Hogeland dat ook inwoners van Zoutkamp, Lauwersoog, Ulrum en Niekerk, die nu buiten de regeling vallen, er voor in aanmerking moeten komen. Maandag moet duidelijk zijn hoe inwoners die deze week buiten de boot vielen alsnog een aanvraag kunnen indienen.

Demonstratie met fakkeloptocht

Politici in raden zijn boos, machteloos, cynisch maar ook strijdbaar. Meerdere fracties roepen inwoners op zaterdag mee te doen aan de fakkeloptocht in Groningen. Het protest tegen het verder open zetten van de gaskraan. Ook veel politici en bestuurders zijn er bij aanwezig.