Wethouder Jan Menninga opent Dörpswinkel Woldendorp. 135 Inwoners zijn een beetje supermarktbaas geworden

Wethouder Jan Menninga heeft vanmorgen in het halfdonker de Dörpswinkel Woldendorp officieel geopend. Hij deed dat door voor een gezelschap van initiatiefnemers en vrijwilligers een rood lint bij de automatische deur door te knippen.

In zijn openingswoord op de groenteafdeling roemde Menninga de initiatiefnemers en de zelfwerkzaamheid in het dorp.

De winkel is half november - na anderhalf jaar voorbereiding - al overgenomen door de stichting die in het leven is geroepen nadat de huidige eigenaren van de dorpssupermarkt Troefmarkt, de familie Bouma, hadden aangegeven met de enige winkel in het dorp te willen stoppen.

De supermarkt is destijds slechts een dag gesloten geweest om de zaak voorlopig op dezelfde voet voort te zetten. Vanaf 1 januari is de winkel bijna twee weken dicht geweest voor het realiseren van de nieuwe inrichting. Inwoners van Woldendorp en omliggende dorpen kunnen er niet allleen terecht voor de dagelijkse boodschappen, maar ook voor lokale producten en er is een cadeauhoek gerealiseerd.

Van die inwoners zijn er nu zo’n 135 een beetje supermarktbaas geworden, door zich voor een bedrag tussen de honderd en duizend euro als mede-eigenaar te verbinden aan de coöperatieve Dörpswinkel Woldendorp e.o.

De dorpscoöperatie

De winkel wordt gerund door een andere stichting, de dorpscoöperatie, die kan leunen op zo’n dertig vrijwilligers. Die stichting gaat de winkel beheren en verhuren. De aankoopsom was rond de 175.000 euro, maar voor de verbouwing, het vervangen van de koel- en vriesvitrines en honderd zonnepanelen op het dak liep de begroting op tot bijna een half miljoen euro. Dat bedrag werd mede door bijdragen van de gemeente en fondsen opgehoest. „We zijn wat dat betreft heel blij met de gemeente Eemsdelta, die ons met ruim een ton een goede start bezorgde,” vertelt voorzitter Theo Nijland. „Het is mooi om te constateren dat ook mensen uit de omliggende dorpen mede-eigenaar zijn geworden.”

De dagbesteding van Wilhemina blijft in de winkel. Mensen met een verstandelijke beperking runnen de winkel nu voor een belangrijk deel. En ook de Steunstee, die gehuurd wordt door de gemeente, heeft zijn plek achterin de winkel gehouden. Door de inzet van de vrijwilligers heeft de winkel nu veel ruimere openinsgtijden.

De leden/mede-eigenaren krijgen straks jaarlijks een rente van 4% in de vorm van een tegoed die besteed kan worden in de Dörpswinkel.