De beste vloertips voor je nieuwe woning

Aangeboden door: coatingvloer.nl

Ook in Groningen worden er de laatste tijd ontzettend veel nieuwe woningen gebouwd. Bij het kopen van een nieuwbouwwoning heb je soms inspraak op beslissingen, denk aan welke keuken er wordt geplaatst, welke tegels er in de badkamer komen of welke vloer er gelegd gaat worden. Deze keuzes zijn niet makkelijk en kunnen extra kosten met zich meebrengen.

Wil jij voorbereid het gesprek met de aannemer ingaan? Wij geven je een aantal vloertips!

Kies een vloertype

Vloeren heb je in heel veel verschillende soorten. Stap 1 is het uitzoeken welk vloertype voor jou en de woning geschikt is. Je kunt gaan voor hout, epoxy, Beton Cire, parket, laminaat en nog veel meer materialen. Ga voor inspiratie zoeken op internet of Pinterest en bekijk de voor- en nadelen van je keuze. Laminaat is bijvoorbeeld onderhoudsarmer dan een houtenvloer, maar een houtenvloer gaat langer mee omdat hij weer helemaal opgeschuurd en opnieuw gelakt kan worden. Als je liever voor een gietvloer kiest kan je bijvoorbeeld ook kiezen voor Beton Cire in plaats van epoxy. Beton Cire kan namelijk over tegels worden gegoten en voor epoxy moet je de ondervloer eerst helemaal vlak hebben gemaakt. Hierdoor zit er een prijsverschil tussen de twee.

Zelf aanleggen of laten doen?

Bij een nieuwbouwwoning zit de prijs van de vloer vaak inbegrepen en kan je het aanleggen dus het beste door de aannemer laten doen. Mocht dit niet het geval zijn dan kun je de optie afwegen om het zelf te gaan doen. Zelf een vloer leggen hoeft niet moeilijk te zijn en kan flink wat geld besparen. Het hangt wel van het type vloer af. Een laminaatvloer leg je nou eenmaal wat makkelijker dan een gietvloer. De meeste bedrijven die gietvloeren leggen hebben ook een doe het zelf pakket, dus als je een beetje handig bent en niet te trots om de instructies over te slaan, dan kan je zelf je gietvloer gieten. Schat je jezelf niet zo handig in, dan kun je de vloer misschien toch beter door een professional laten leggen.

Vloerverwarming

In veel nieuwbouwwoningen wordt er steeds vaker gewerkt met vloerverwarming. Hierdoor heeft de architect meer ruimte voor grote ramen en openslaande deuren. Dat is fijn voor de lichtinval in je huis, maar vloerverwarming betekent ook dat je rekening moet houden met welk type vloer je gaat leggen. Tegels en steen zijn de meest geschikte vloertypes voor vloerverwarming, dit komt omdat ze een hoge geleidbaarheid hebben waardoor de vloer sneller verwarmd wordt door de vloerverwarmingsbuisjes dan een andere type vloer. Een ander voordeel is dat ze de warmte goed vasthouden waardoor je dus kan besparen op je stookkosten. Als je toch liever een houtenvloer hebt is dit ook mogelijk. Je moet alleen even kijken naar de thermische eigenschap van het hout. Dit natuurlijke materiaal wordt beïnvloed door zijn omgeving, als hout vochtig wordt, zet het uit. Maar als je zorgt voor de juiste vloerverwarming dan is het zeker mogelijk om bepaalde houtsoorten op een vloer met vloerverwarming te gebruiken. Het heeft alleen iets meer onderzoek nodig.