Hoe kun je verstoppingen in je dakgoot voorkomen?

Aangeboden door: unive.nl

Een verstopte dakgoot kan allerlei nare vochtproblemen in huis veroorzaken.

Daarom is de dakgoot schoonmaken en onderhouden belangrijk. In dit artikel zetten we een paar praktische tips voor je op een rij.

Goed om te weten…

Ook door vuil in de schoorsteen kan er een daklekkage ontstaan. Door minstens één keer per jaar de schoorsteen te laten vegen houd je nattigheid én brand buiten de deur. Kies voor een schoorsteenveger die is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB). Dan weet je zeker dat het een betrouwbare specialist is.

Gevolgen van een verstopte dakgoot

Een verstopte dakgoot heeft gevolgen voor de veiligheid in en om huis. Omdat het regenwater niet meer goed kan worden afgevoerd, kunnen de goten gaan overstromen. Dit kan voor verschillende soorten waterschade zorgen. Denk aan houtrot, schimmel, loslatende specie en lekkages in huis. Maar ook de dakgoot zelf kan erdoor beschadigen, wat fikse kosten met zich mee kan brengen.

Zo herken je een verstopping

Vermoed je dat de goten al een beetje verstopt zijn? Kom dan zo snel mogelijk in actie. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans op schade.

Dit zijn de eerste tekenen van een beginnende verstopping:

  • je ziet veel vliegen of muggen rond de dakgoot
  • de buitenmuur onder de dakgoot wordt vochtig na een regenbui
  • in de dakgoten groeien plantjes en gras

Als je één of meerdere tekenen herkent, dan is het tijd om de dakgoot en de regenpijp zo snel mogelijk schoon te maken. Vind je dit een spannend klusje en ga je liever niet zelf het dak op? Schakel dan een plaatselijke specialist of een erkende loodgieter in.

Wat je zelf kunt doen

De beste manier om een verstopte dakgoot te voorkomen is door de goten goed en regelmatig te onderhouden. Onze preventietips:

  • Maak minimaal één keer per jaar de dakgoten vrij van oude bladeren, mos, takjes en andere resten. Doe dit bij voorkeur aan het einde van de herfst, in november of december.
  • Plaats een dakgootrooster of dakgootbeschermer over de goten. De bladeren vallen dan niet in de goten maar op het rooster. Dit maakt het makkelijker om bladeren te verwijderen. Let op: het rooster moet wel jaarlijks worden schoongemaakt.

Plaats een bladvanger in de regenpijp.