De schouwburg is een week van de wijk

Theatermakers gaan een paar maanden een wijk of dorp in en praten met bewoners. Samen maken ze een voorstelling. Vervolgens staan ze een week lang in de schouwburg. Dat is De Wijk De Wereld.

De Wijk de Wereld ging al naar de Korreweg, Selwerd en Vinkhuizen in de stad maar in september gingen ze ook de provincie in naar Foxhol. Het project krijgt subsidie van de provincie.

De wijk scannen

“Wat we eigenlijk doen is een wijk scannen”, vertelt Karin Noeken, een van de drijvende krachten achter De Wijk De Wereld. “We gaan met mensen in gesprek over de wijk. Wie wonen er? Welke activiteiten vinden er plaats en welk talent is er aanwezig? Vervolgens proberen we mensen te verleiden om mee te doen met een voorstelling. Daarbij proberen we niet de voor de hand liggende mensen te krijgen, maar diegenen die wél willen, maar in eerste instantie niet zo goed durven. Wijkbewoners komen naar de voorstelling kijken en herkennen zich in de verhalen. Ik vind het belangrijk dat ze weten dat ze welkom zijn in de schouwburg."

Wat speelt er in een wijk?

Het idee voor De Wijk de Wereld is ontstaan bij de Stadsschouwburg in Groningen. Daar vroegen ze zich af hoe ze ervoor konden zorgen dat de schouwburg van iedereen wordt. Ze besloten de schouwburg een week lang aan de wijk te geven. Met hulp van theatermakers laten de bewoners in het theater zien wat er in hun wijk speelt. Karin Noeken: “Het leuke is dat je allerlei talent in de wijken ontdekt: dichters, schrijvers, die vaak ook verder gaan met hun talent.“

Wat is het stil!

”De voorstellingen zorgen voor verbinding”, merkt Noeken. “Wijkbewoners komen naar de schouwburg en hebben het over de voorstelling. In Vinkhuizen hebben we vanwege corona een week lang activiteiten georganiseerd in de wijk zelf in plaats van in de schouwburg. Toen we weer weg waren, zeiden de wijkbewoners: wat is het hier stil! Na de voorstelling hopen we dat mensen nog eens terugkomen in de schouwburg, al is het maar één of twee keer per jaar."

Voor meer informatie over de provincie Groningen, ga naar www.provinciegroningen.nl.

Alle bekendmakingen zijn ook te lezen via: www.officielebekendmakingen.nl.