Wat zijn de verschillen tussen elektrische kachels

Aangeboden door: heuts.nl

Elektrische kachels zijn er in allerlei soorten en varianten. De ene elektrische kachel is de andere niet. Maar welke soorten kachels die op elektriciteit werken zijn er zoal? En welke voordelen hebben de diverse types elektrokachels, zoals een convector kachel of een ventilator kachel van Heuts, te bieden? Lees snel verder en ontdek wat er allemaal mogelijk is met elektrisch aangestuurde kachels!

De verschillende soorten elektrische kachels

Ventilator kachel

Een van de bekendste soorten elektrokachels is de ventilator kachel. Dit type kachel werkt via een gloeidraad, die geleidelijk opwarmt. Dit type elektrische kachel is met name geschikt om grotere ruimtes goed te kunnen verwarmen. Een nadeel is wel dat deze kachel bovengemiddeld veel geluid produceert. Maar hij is relatief energiezuinig en werkt prima.

Naast een ventilator kachel is ook de convectorkachel een populaire elektrische kachelsoort. Bij dit type kachel wordt een ruimte opgewarmd via convectiewarmte. De kachel pusht de warmte als het ware naar buiten en verwarmt zo de omliggende ruimte. In vergelijking met een kachel die via een ventilator werkt, heeft een convector kachel een iets minder groot bereik. Het voordeel daarentegen is dat deze kachelsoort een stuk stiller is dan een ventilatorkachel!

Keramische kachel

Weer een andere veelvoorkomende soort elektrokachel van Heuts is de keramische kachel. Hierbij wordt er een keramische plaat elektrisch opgewarmd, zodat er warmte vrijkomt. Het geluid van deze kachel is een nadeel (net als bij een ventilatorkachel), maar voordelig is dat de keramische plaat lang warmte vasthoudt!

Een oliegevulde kachel is een andere optie als je voor een elektrische haard gaat. Hierbij wordt er olie in de kachel elektrisch opgewarmd, waardoor er warmte afgegeven wordt. Olie heeft als eigenschap dat het lang warm blijft, waardoor dit een relatief energiezuinige kachel soort is. Een minpunt is dat deze kachels, net als convectorkachels, een minder groot oppervlakte kunnen verwarmen dan ventilatorkachels.

Infrarood kachel

Ten slotte is de zogenoemde infrarood kachel een populaire kachelsoort. Deze kachels werken via infraroodstraling en zorgen vooral voor plaatselijke warmte. Ze verwarmen namelijk mensen en voorwerpen. Het grote voordeel hiervan is dat je een hoop energie bespaart, omdat er doelgericht wordt verwarmd. Een minpunt is dat je het lastig is om een complete ruimte goed te verwarmen. Wil je een ruimte opwarmen die niet goed is geïsoleerd? Dan is een infrarood kachel juist wel een goede keuze, omdat deze erg energiezuinig verwarmt!

De voordelen van elektrische kachels

Welk type kachel je ook kiest, de keuze voor een elektrische kachel is een van de beste keuzes die je kunt maken. En dat is zeker zo in vergelijking met bijvoorbeeld een gaskachel of een houtkachel. Waarom? In de eerste plaats is een elektrische kachel energiezuinig. Je bent qua brandstof een stuk duurder uit als je kiest voor gas of hout, dan wanneer je besluit om elektrisch te verwarmen. Een tweede voordeel van een elektrische kachel is dat je deze overal neer kunt zetten waar je maar wilt. Als er maar een stopcontact in de buurt is. Je hebt namelijk geen gasleiding nodig. Ook heb je in principe geen afvoerbuis nodig voor CO2 gassen, wat bij een houtkachel of een gaskachel hoe dan ook een vereiste is. Tel uit je winst!

Kenmerken van een convector kachel

Convectorkachels en convector radiatoren hebben diverse voordelen te bieden. Kies je voor deze elektrische kachelsoort, dan kun je een ruimte veel sneller opwarmen dan met een traditionele radiator die op gas werkt. Fijn is verder dat convectors perfect in de grond of vloer kunnen worden geplaatst, zodat je ze dus niet ziet. Daarnaast zijn convectoren ook verkrijgbaar als wandmodel. Maar ze zijn dan zo klein qua formaat, dat ze eigenlijk nauwelijks opvallen in het interieur. Ten slotte is fijn dat ze gemiddeld tien procent voordeliger zijn dan traditionele radiatoren en dat ze koudeval langs muren en vloeren voorkomen.

Kenmerken van een ventilator kachel

Ga je toch liever voor een ventilatorkachel? Dan profiteer je ook op meerdere vlakken van de voordelen van dit type elektrokachel! In de eerste plaats is het mooie van deze kachels dat ze ruimtes snel en efficiënt kunnen opwarmen. Een prettig tweede kenmerk van deze kachelsoort is dat ze, afhankelijk van het oppervlakte dart je wilt verwarmen, in allerlei wattages verkrijgbaar zijn, namelijk van 600 Watt tot 2000 Watt. De hoeveelheid Watt van de ventilatorkachel die je zoekt, is afhankelijk van de grootte van de ruimte die je wilt opwarmen. Een adviseur kan je precies vertellen wat voor jou de beste keuze is qua wattage. Bekijk nu het ruime assortiment van een gespecialiseerde aanbieder en bestel jouw ideale elektrokachel voordelig online!