STV Eemsmond wil meer kinderen op het ijs. Gratis meetrainen op Kardinge op drie zaterdagen

De KNSB Groningen/Drenthe maakt zicht grote zorgen over de terugloop van het aantal schaatsende kinderen en de onbekendheid van de mogelijkheden rond de schaats- en skeelersport. Samen met andere schaatsverenigingen uit Groningen en Drenthe gaat STV Eemsmond de uitdaging aan om meer kinderen op het ijs te krijgen.

Aan het begin van het schaatsseizoen, oktober 2019, heeft de KNSB Gewest Groningen/Drenthe haar zorg uitgesproken over de terugloop van het aantal schaatsende kinderen en de onbekendheid van de mogelijkheden rond de schaatssport bij het grote publiek. Vooral ook omdat natuurijs steeds zeldzamer wordt en het daardoor voor (jonge) kinderen steeds moeilijker wordt om in aanraking te komen met de schaatssport. Het afgelopen jaar kwam daar ook nog eens corona bij waardoor Kardinge de deuren moest sluiten. Daarom hebben de schaatsverenigingen die actief zijn op de overdekte ijsbaan in Kardinge Groningen met elkaar afgesproken de schaatssport meer onder de aandacht te brengen van kinderen.

Bij het grote publiek is het niet echt bekend dat op ijsbanen zoals Kardinge Groningen meerdere schaatsverenigingen actief zijn, waarbij wekelijks schaatsles wordt gegeven aan jong en oud. Zo verzorgt Schaatstrainingsvereniging Eemsmond op diverse dagen wekelijks de schaatslessen van veel recreanten en kinderen vanuit de gehele provincie Groningen. Ervaren trainers zorgen ervoor dat kinderen van jongs af aan kunnen doorgroeien in hun ontwikkeling. Het is natuurlijk vooral de bedoeling dat kinderen plezier hebben in de sport, maar het is daarnaast belangrijk dat kinderen met talent de mogelijkheid krijgen -wanneer ze dat willen- door kunnen groeien naar een hoger niveau.

Om tegemoet te komen aan de oproep van de KNSB is STV Eemsmond bezig met diverse acties op korte en lange termijn in de hoop de schaatssport meer bekendheid te geven. Zo is STV Eemsmond begonnen met een grootscheepse actie bij de basisscholen in de gehele provincie Groningen en hoopt de vereniging ook op de lange termijn kinderen te kunnen interesseren via bijvoorbeeld open dagen.

„Kinderen weten goed de weg te vinden naar de sporten in hun dorp of stad zoals voetbal en volleybal. Dat ook voor de schaats- en skeelersport kan worden gekozen, is bij veel kinderen niet bekend. Daar komt bij dat – in tegenstelling tot de stad - ouders van het platteland er ook wel wat meer voor over moeten hebben om hun kinderen elke week naar de ijsbaan in Groningen te brengen,” aldus secretaris Harold Groenewold van schaatsvereniging STV Eemsmond. „Uit de reacties van ouders maak ik echter op dat het zeer de moeite waard is. De kinderen voelen zich thuis bij de vereniging en de sfeer op en om het ijs is natuurlijk geweldig.”

Nu is STV Eemsmond in de schaatswereld van Nederland overigens geen onbekende schaatsvereniging. Bij de meeste landelijke clubs staat een activiteit van de club jaarlijks al vroeg op de kalender. STV Eemsmond organiseert namelijk al sinds jaar en dag het Nederlands Pupillen Toernooi (NPT) dat door de schaatswereld wordt gezien als het officieuze Nederlands kampioenschap voor pupillen, waarbij de beste 168 schaatspupillen van Nederland strijden om de eer.

Vele van de nu Olympische schaatsers hebben de basis voor hun succes gelegd tijdens het Nederlands Pupillen Toernooi. Zo won Margot Boer het toernooi drie keer op rij en eindigde Koen Verweij meerdere malen in de prijzen, maar ook rijders die tijdens het NPT niet in de prijzen vielen zijn later toch ver gekomen. Voorbeelden hiervan zijn Sven Kramer, Jan Blokhuijsen, Lotte van Beek en Ireen Wüst. De komende NPT staat 22 januari 2022 op de agenda in Kardinge Groningen.

STV Eemsmond, die overigens dit jaar haar 50-jarig jubileum viert, doet er alles aan om de kinderen een leuke schaatstijd te bezorgen. Na het schaatsseizoen, dat loopt vanaf oktober tot en met maart, biedt de club ook zomertrainingen aan in de provincie. Vooral de skeelertrainingen op de skeelerbaan en hardlooptrainingen in het hart van de provincie zijn erg in trek. Naast het jaarlijkse zomerkamp en een trainingsweek in Inzell worden allerlei extra sportieve en gezellige uitjes georganiseerd.

STV eemsmond roept kinderen en hun ouders op om eens te komen kijken op de ijsbaan Kardinge in Groningen of voor meer informatie te kijken op hun website. „Sporten is gezond, schaatsen en skeeleren bij een echte schaatsvereniging is ook nog eens leuk. Zeker wanneer iedereen op zijn of haar niveau mee mag doen.”

Voor diegenen die het schaatsen wel eens wil proberen, is iedereen van harte welkom om bij STV Eemsmond eens enkele proeflessen te volgen, zoals via de actie ‘Meer kinderen op het ijs’ waar kinderen van 6 tot en met 13 jaar mee kunnen trainen op zaterdag 30 oktober, 6 november en 13 november van 10.00 tot 11.15 uur. „Deelname verplicht tot niets. Het gaat erom kinderen op een speelse manier en onder begeleiding van ervaren trainers kennis te laten maken met het schaatsen.”