Voorlopig ontwerp Cultuurcluster Delfzijl gereed

Het voorlopig ontwerp voor het nieuwe Cultuurcluster Delfzijl is klaar. Het college van Eemsdelta stelt de gemeenteraad voor om dit uit te werken tot een definitief ontwerp.

Tegelijkertijd krijgt de gemeenteraad het voorstel om de sloop van Theater De Molenberg en de nieuwbouw van het cultuurcluster aan te besteden. De gemeenteraad bespreekt het voorstel op 27 oktober. Met de totstandkoming van het nieuwe cuturele centrum is inmiddels een bedrag van 24 miljoen euro gemoeid.

Theater, bibliotheek en IVAK in een nieuwe jas

„Als de gemeenteraad het licht op groen zet, is Delfzijl bij de start van het theaterseizoen 2024 – 2025 een prachtig nieuw cultuurcomplex rijker,” aldus wethouder Meindert Joosten. „In 2019 besloot de gemeenteraad van Delfzijl tot de bouw van het Cultuurcluster Delfzijl op de plek van Theater De Molenberg. Het Cultuurcluster biedt ruimte aan een nieuw theater, de bibliotheek en het IVAK. Ik ben enthousiast over het voorlopig ontwerp en ik hoop dat enthousiasme over te kunnen brengen op onze gemeenteraad. De gebruikers van het cultuurcluster, namelijk theater, bibliotheek en IVAK, zijn volop bij de ontwikkelingen betrokken geweest en zij staan ook achter de plannen.”

Aanpassingen in het ontwerp

Ten opzichte van de oorspronkelijke ideeën is het ontwerp op een aantal punten aangepast. Theater en bibliotheek komen in één gebouw. Ieder met een eigen entree, met de mogelijkheid om gezamenlijke activiteiten uit te voeren. Verder wordt gebruik gemaakt van de bijzondere ligging bij de dijk. Daardoor presenteert het Cultuurcluster zich nu niet alleen naar het Plein De Molenberg (met hoofdentree en bibliotheek), maar ook naar de Oude Schans (met foyers, vergadercentrum en buitenruimte).

Verhuizing van huidige gebruikers

Om sloop en nieuwbouw op de huidige locatie van het theater mogelijk te maken, is vervangende huisvesting nodig. Het theater gaat gebruik maken van de Eemsdeltahal. Buiten de grotere voorstellingen die daar plaats gaan vinden, worden op andere plaatsen culturele activiteiten gehouden.

Voor de bibliotheek is tijdelijke huisvesting gevonden in een huurpand. Voor kledingbank Maxima is vervangende ruimte gevonden op de bovenverdieping van het pand Zwet 39 in Appingedam.