Waarom we niet zonder straatmeubilair kunnen!

Aangeboden door: erdi.nl

Straatmeubilair is niet weg te denken uit ons straatbeeld. Het zorgt onder andere voor veiligheid, comfort en sfeer in de openbare ruimte. Het valt je misschien niet eens meer op, maar bedenk maar eens hoe een park eruit zou zien zonder parkbanken en afvalbakken? Hoogstwaarschijnlijk veel viezer, onaangenamer en ongezelliger.

Het belang van straatmeubilair

Straatmeubilair is van groot belang voor een goed functionerende buitenruimte en daarmee van belang voor iedereen in de samenleving.

  • Straatmeubilair is functioneel: hoe zouden we ons veilig kunnen verplaatsen zonder bewegwijzering, wegaanduiding of verkeersborden?
  • Straatmeubilair biedt comfort: hoe zou een park eruit zien zonder parkbanken en afvalbakken?
  • Straatmeubilair zorgt voor plezier: waar zouden jouw kinderen spelen als dat speeltuintje aan de overkant van je huis er niet stond?
  • Straatmeubilair faciliteert voor veiligheid: hoe zou jij ‘s avonds naar huis fietsen zonder straatverlichting?

Gelukkig hebben wij de luxe dat straatmeubilair vanzelfsprekend is in Nederland. De gemeentes, de ANWB, Rijkswaterstaat en de provincies zorgen gezamenlijk voor een aangename openbare ruimte.

Verschillende soorten ontwerpen straatmeubilair

Straatmeubilair moet aan ontzettend veel eisen voldoen. Het is dan ook niet gemakkelijk om straatmeubilair te ontwerpen. Naast een behoorlijke eisenlijst, moet het ook nog bij iedereen in de smaak vallen. Het wordt tenslotte in openbare ruimtes geplaatst. Het is belangrijk om de juiste balans tussen stijl en functionaliteit te vinden en daarbij duurzaamheid niet uit het oog te verliezen. Een speeltuin, verkeersbord en parkbank wordt immers niet om de haverklap vervangen of geplaatst.

Chique en stijlvol straatmeubilair

De laatste jaren heeft het straatmeubilair in Nederland op het gebied van stijl een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Straatmeubilair moet stijlvol en chique zijn; met minder nemen wij geen genoegen meer. Het moet motiveren om naar buiten te willen gaan en daarom uitnodigen om er gebruik van te maken. Niet voor niets houden veel bedrijven zich meer en meer bezig met het ontwerpen en produceren van straatmeubilair.