5 tips voor het vergelijken van de ziekteverzuimverzekering

Iedere organisatie krijgt te maken met verzuim. Tegelijkertijd is iedere organisatie anders. Je wilt natuurlijk een verzuimverzekering die zo goed mogelijk aansluit bij de specifieke behoeften van jouw organisatie. En voor die perfecte verzuimverzekering wil je natuurlijk ook nog eens de meeste gunstige prijs betalen.

Alles bij elkaar is dat soms best een zoektocht! Er zijn zoveel verschillende aanbieders die zo veel verschillende pakketten aanbieden, dat het lastig kan zijn om overzicht voor jezelf te scheppen.

In dit artikel vind je 5 tips om je op weg te helpen bij het vergelijken van ziekteverzuimverzekeringen.

1. Breng de risico's in kaart

Het heeft geen zin om aan de slag te gaan met het vergelijken van bijvoorbeeld de kosten van verzuimverzekeringen , als je niet eerst helder hebt met welke risico's je als werkgever allemaal te maken kunt krijgen. Verdiep je dus eerst goed in de wet- en regelgeving: welke verplichtingen heb je als werkgever bij verzuim en voor welke kosten kun je als werkgever allemaal komen te staan? Je moet dan in ieder geval denken aan het doorbetalen van loon, het begeleiden van het verzuimproces en de re-integratie, het doorbetalen van premies en het regelen van vervanging voor je zieke werknemer.

2. Bepaal welke risico's je wilt dragen

Iedere organisatie is anders. De ene organisatie wordt veel vaker geconfronteerd met verzuim dan de andere organisatie. Ook het type verzuim dat vaak voorkomt, loopt nogal uiteen. Sommige beroepsgroepen hebben bijvoorbeeld meer te maken met lichamelijk letsel, terwijl andere beroepsgroepen vaker thuis komen te zitten met mentale klachten.

Draagkracht

Als we dan kijken naar de financiële situatie van organisaties, heeft de ene organisatie meer financiële reserves om risico's zelf te dragen dan de andere. Je kunt je ook voorstellen dat één medewerker die uit de running is op een organisatie met tien medewerkers meer impact heeft dan op een organisatie met tweehonderd werknemers. Terwijl die laatste misschien wel weer met veel meer verzuim geconfronteerd wordt. Kortom: breng in kaart wat je weet over het verloop van verzuim binnen jouw organisatie en welke risico's de organisatie wel (en niet!) zelf kan dragen.

3. Kijk met wie de verzekering samenwerkt

Een verzekeraar doet meer dan kosten betalen. Vaak biedt de verzekeraar ook diensten aan op het gebied van verzuimbegeleiding, re-integratie en het adviseren over verzuimpreventie binnen je organisatie. In de praktijk doet de verzekeraar dit alleen vrijwel nooit zelf. In plaats daarvan schakelt hij specialisten in. Denk aan casemanagers, arbodiensten, bedrijfsartsen en adviseurs.

Weet met wie je in zee gaat

 Uiteindelijk zijn het deze professionals met wie je in de praktijk het meeste gaat samenwerken. Het is dus belangrijk om te weten met wie jouw toekomstige verzekeraar samenwerkt. Je gaat namelijk niet alleen in zee met de verzekeraar, maar ook met al zijn 'onderaannemers'. Verdiep je in wie dit zijn en in hoe succesvol zij zijn in wat zij doen.

4. De goedkoopste ziekteverzuimverzekering is niet altijd de beste

Natuurlijk is het goed om bij het maken van de vergelijking de premies van de verzuimverzekeringen te berekenen. In de praktijk liggen de kosten van de verzuimverzekering tussen de 1,5 en de 5,5 procent van de totale loonkosten. Een behoorlijk verschil. Maar vergeet hierbij niet dat de kosten niet alles zeggen: wat krijg je precies voor de hoogte van de premie?

Appels met peren

Als je de verschillen niet goed helder hebt, is het kijken naar de kosten als appels met peren vergelijken. Vraag dus verschillende offertes op en neem de tijd om alles goed te lezen en tegen elkaar af te zetten. Wees vooral ook alert op lage instappremies: het eerste jaar betaal je dan niet zo veel, maar na het eerste jaar gaat de premie ineens rap omhoog.

5. Besteed de vergelijking uit

Het vergelijken van ziekteverzuimverzekeringen is een flinke klus en vraagt ook om best wat specialistische kennis. Het kan dan ook een hele opluchting zijn om dit proces uit te besteden aan een professionele partij. Bij HR Navigator helpen ze elke dag organisaties bij het kiezen van een verzuimverzekering die aansluit bij hun situatie en wensen. Zij weten precies waar we op moeten letten om ervoor te zorgen dat organisaties nooit onderverzekerd zijn. Het laatste wat je wilt, is dat jouw organisatie in de problemen komt door de hoge kosten die komen kijken bij verzuim.